12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHHIFA OIL kupila “Terminale” Željezare Zenica

HIFA OIL kupila “Terminale” Željezare Zenica

HIFA OIL kupila je “Terminale” Željezare Zenica. Kupovinom “Terminala” HIFA OIL postaje kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u Bosni i Hercegovini, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

– Kupovina “Terminala” osim jačanja konkurentskih prednosti HIFA OIL omogućit će sigurnost snabdijevanja tržišta naftom na duži rok. HIFA OIL je sada u poziciji da kao kompanija sa najvećim privatnim terminalima u zemlji, bude porektač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način HIFA OIL daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH», izjavio je Venan Hadžiselimović izvršni direktor HIFA OIL.

Kupovina „Terminala“ obavljena je temeljem javnog poziva a sam postupak kupoprodaje je izvršen procesom privatizacije. Kapacitet nadzemnih i podzemnih rezervoara „Terminal tečnih goriva Zenica“ je 12.840,00 m3.

Trenutno stanje “Terminala” je takvo da zahtijeva njegovo osposobljavanje, ali i dodatna investiranja. Sve što je dotrajalo, oštećeno ili nije u skladu sa modernim tehničko – tehnološkim zahtjevima bit će zamijenjeno, a zamjene obavezno uključuju digitalizaciju sistema u terminalu, uvođenje sistema grijanja u tankove gdje je to neophodno zbog vrste derivata, rješavanje pitanja kolske vage, pa čak i samo rješavanje kvalitetnijeg pristupa terminalu, itd.

– Osim spašavanja “Terminala” od daljnjeg propadanja, njegovim stavljanjem u funkciju tržište će dobiti kvalitetan i dugoročan sistem sanabdijevanja derivatima, sa utovarom na jednom mjestu u BiH svih vrsta derivata u uvjetima jednog modernog, reprezentativnog i evropski organiziranog terminala. Pokretanjem rada “Terminala” rješava se i dugogodišnje pitanje statusa značajnog broja radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica. Takođe smatramo da će pokretanjem rada “Terminala” generirati lančani razvoj mnogih pojedinačnih firmi, što će doprinijeti u konačnici većem privrednom zamahu cijele Zeničko – Dobojske regije, i Bosne i Hercegovine u cjelini», pojašnjava Hadžiselimović.

HIFA OIL je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je i u distribuciji crnih derivate na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona. Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, HIFA OIL zapošljava ukupno 257 radnika.

spot_img