13.3 C
Travnik
Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHStan kaparisao prije devet godina, a još nije uselio

Stan kaparisao prije devet godina, a još nije uselio

Iako je dosad isplatio 40.000 maraka za stan u “boračkoj zgradi”, čija izgradnja traje u bihaćkom naselju Ozimice, Ekrem Halilagić već punih devet godina čeka da se useli u njega.

Ovaj demobilisani borac, godinama zaposlen kao kamerman na Radio-televiziji Unsko-sanskog kantona, kaže kako je cijela situacija za njegovu porodicu vremenom postala noćna mora, kojoj se još ne nazire kraj.

Halilagić sa suprugom i dvoje maloljetne djece živi podstanarskim životom, izdvajajući za skromni stančić mjesečno 250 maraka.

“Ne znam šta više da kažem, prije devet godina sam dao kaparu od 10.000 maraka za stan, zatim sam podigao kredit od 30.000 maraka i zadužio se do grla. Danas sam u situaciji da plaćam rate kredita, a istovremeno i kiriju za stan u kojem sam podstanar”, priča nam Halilagić.

Njegovu sudbinu dijeli još tridesetak vlasnika, koji također godinama čekaju okončanje izgradnje stanova, za koje su dali značajan novac.

U međuvremenu, ovi ogorčeni vlasnici su se nebrojeno puta obraćali gradskim i kantonalnim vlastima, te svaki put dobijali obećanja, koja su ostajala samo mrtvo slovo na papiru.

Naposlijetku su “presavili tabak”, obratili se nadležnim istražnim institucijama i Tužilaštvu USK, koje o cijelom slučaju provodi istragu. Izgradnja zgrade za porodice demobilisanih boraca Armije RBiH u Bihaću započela je prije devet godina, kao zajednički projekat lokalnih i kantonalnih vlasti, te samih korisnika. U međuvremenu, izgrađeno je samo jedno krilo građevine, a u njega se tek protekle godine, nakon višegodišnjih muka i peripetija, uselilo tridesetak porodica. Preostali dio građevine, u kojoj se nalazi i Halilagićev stan, treba da se izgradi u narednom periodu, ali za nastavak radova nedostaje novca. Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, pozvao je nedavno nadležne institucije da ispitaju način kako su utrošena višemilionska sredstva za realizaciju ovog projekta.

On je istakao da su gradskim budžetom za ovu godinu predviđena određena sredstva kako bi se konačno okončali građevinski radovi, a dio sredstava je obećala i Vlada USK.

Međutim, nakon loših iskustava Halilagić je i dalje sumnjičav prema svemu. “Tek kada stavim zavjese na prozore znaću da je svemu kraj”, kaže on.

spot_img