12.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMagazinOvo je najprljavije voće i povrće - zbog korištenja pesticida

Ovo je najprljavije voće i povrće – zbog korištenja pesticida

Prije nego što idete u kupovinu voća i povrća, razmislite dva puta što ćete uzeti s polica i kako će izgledati voće i povrće koje kupujete.

Otkrića koja donosimo su dio istraživnja  EWG-a iz 2017.  za koje je najviše zaslužena  Sonya Lunder, a uz nju su na istraživanju  radili i liječnici  American Academy of Pediatricsa. Za ovo istraživanje odabrali su naziv “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”. U tom istraživanju donijeli su nam popis namirnica koje su najviše uzgajane uporabom pesticida.

Otkrivaju da čak i niske razine izloženosti pesticida mogu biti štetne malim bebama. Zbog toga znanstvenici upozoravaju roditelje i staratelje da poduzmu mjere kako bi smanjili izloženost naših najmlađih takvoj prehrani.

Već drugu godinu zaredom, utvrđeno je da su jagode najviše pestidcidima kontaminirano voće. One se nalazi na vrhu ljestvice. Ove godine je čak potvrđeno da su jagode nosile tragove 20 različitih pesticida.

Jagode slijede špinat i nektarine.

75% uzoraka špinata potvrđuje da se za špinat koriste pesticid isti koji se koriste za sredstva protiv uši ili sredstva za odbijanje komaraca. Takvi pesticidi mogu dovesti do oštećenja živčanog sustava.

Sigurno se pitate –  a što je to što možete kupiti, a da nije uzgajano pesticidima. 

Utvrdili su da su kukuruz i avokado najsigurnije namirnice. Samo je jedan posto proizvoda bio genetski modificiran. Za razliku od jagoda i špinata, složit ćemo se da je kukuruz u velikoj prednosti i ne moramo strahovati da će baš 1% biti onaj proizvod koji  smo mi kupili.

Proizvodi na kojima je nađen najveći broj pesticda:

Jagode
Špinat
Nektarine
Jabuke
Breskve
Kruške
Trešnje / višnje
Grožđe
Celer
Rajčice
Slatka paprika
Krumpir

Proizvodi koji su najmanje uzgajani pesticidima: 

Slatki kukuruz
Avokado
Ananas
Kupus
Luk
Slatki grašak smrznuti
Papaja
Šparoga
Mango
Patlidžan
Medljika dinja
Kivi
Dinja
Karfiol
Grejp

spot_img