16.2 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHPoruke 8. marta: Hod žena, dan bez žena i nastup za jednakost

Poruke 8. marta: Hod žena, dan bez žena i nastup za jednakost

Međunarodni dan žena je različito proslavljen u srijedu diljem svijeta: od feminističkog skupa u krugu Kremlja, preko mimoza na talijanskim ulicama do “dana bez žena” u Sjedinjenim Državama.

U Moskvi je grupa feministkinja nakratko privedena pošto su u krugu Kremlja održale skup tražeći veća prava za žene u Rusiji, gdje se taj praznik više povezuje s pažnjom prema ženama nego s borbom za jednakost spolova. Usto je običaj da se majkama, suprugama, prijateljicama i kolegicama dariva cvijeće. “Feminizam je naša državna ideja”, pisalo je na transparentu koji su držale dvije aktivistkinje koje su se popele na balkon jednog kremaljskog tornja.

U Kijevu je oko hiljadu ljudi sudjelovalo u povorci pozivajući da se Dan žena, koji je od sovjetskog doba među važnijim praznicima u većini bivših republika SSSR-a, vrati svojim feminističkim početcima.

U Sjedinjenim Državama, pokret “Hod žena”, organiziran u januaru dan nakon službenog stupanja na dužnost Donalda Trumpa, pozvao je da 8. mart bude “dan bez žena”.

U Washingtonu ih je velik broj odlučio otići na posao, ali su se odjenule u crveno, u znak potpore pokretu. One koje su bile na ulicama pozvale su na okončanje radnog nasilja i uznemiravanja žena, plaćeni dopust, i radna prava za žene na poslu.

U Limi su žene ispred peruanske Palate pravde izvele performans pod nazivom “Nastup za jednakost”. Sudjelovalo je preko 40 umjetnica i predstavnica različitih organizacija, institucija i feminističkih grupa.

spot_img