18.1 C
Travnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHPrekinut saobraćaj na putu Gradačac-Gračanica, evakuacija stoke kod Modriče

Prekinut saobraćaj na putu Gradačac-Gračanica, evakuacija stoke kod Modriče

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, u prekidu je odvijanje saobraćaja na regionalnom putu R-460 Gradačac-Gračanica u mjestu Srnice, dok se na regionalnom putu R-460 Cerik-Brčko, u mjestu Donja Skakava, saobraća otežano.

Na ostalim putevima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu, izuzev u južnim krajevima gdje je kolovoz suh. Raskvašenog snijega ima na pojedinim dionicama u višim predjelima, a upozorava se i na mjestimično jače udare vjetra. Skreće se pažnja na učestale odrone i savjetuje se opreznija vožnja.

Na dionici autoputa A-1 Kakanj – Zenica Jug, u mjestu Donji Tičići, saobraća se sporije, jednom trakom u oba smijera, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju (zbog radova na sanaciji klizišta).

Evakuacija čobana i stoke kod Modriče

Pripadnici Civilne zaštite Modriča evakuisali su danas dva čobanina i oko 200 ovaca, od ukupno 700, koji su noćas ostali opkoljeni nabujalom rijekom Bosnom u mjestu Dugo Polje na lokaciji Kutlovac kod Modriče.

 

Stručni saradnik za Civilnu zaštitu u Modriči Željko Terzić rekao je Srni da se spasavanje, koje je počelo jutros, odvijalo sporo zbog malog broja čamaca, teških uslova i udaljenosti oko 300 metara do mjesta evakuacije.

Terzić je rekao da su se specijalizovanim ekipama Civilne zaštite i Ronilačkom klubu “Vidra” u evakuaciji stoke od 13.00 sati pridružili članovi Ronilačkog kluba “Vidra” iz Gradačca u Federaciji BiH.

FOTO Srna

On je istakao da do kraja dana neće uspjeti evakuisati svu stoku.

Terzić je naglasio da je vodostaj Bosne u Modriči u stagnaciji, a da će, ukoliko ne dođe do opadanja vodostaja i samostalnog izlaska stoke, akcija biti nastavljena sutra.

U akciji, uz asistenciju pripadnika Policijske stanice Modriča, učestvuju i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jednice Modriča.

spot_img