19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHObilna kiša u ZDK stvara probleme, najteže na području Tešnja

Obilna kiša u ZDK stvara probleme, najteže na području Tešnja

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još pada na nekim područjima Zeničko-dobojskog kantona došlo je do naglog porasta vodotoka – saopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Na području Tešnja količina padavina za protekla 24 sata iznosila je 69 litra po metru kvadratnom i došlo je do izlivanja rijeke Radušice u naseljenim mjestima Cerovac, Vukovo i Rosulje, poplavljeno značajno poljoprivredno zemljište, ugrožen manji broj stambenih i dva privredna objekta.

U naseljenom mjestu Jelah došlo je do izlivanja potoka i plavljenja više stambenih i jednog poslovnog objekta. Zbog nastale situacije i nastavka intezivnih padavina preduzete su hitne mjere odbrane od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije na području Rosulja i Jelah polja.

Od jutros je došlo do dalje stagnacije vodotoka, a voda se i dalje zadržava na poljoprivrednom zemljištu i oko objekata u Jelah polju. Kiša i dalje pada smanjenim intezitetom, a jutrošnji vodostaj rijeke Usore ima tendenciju opadanja.

I u općini Usora tokom noći, zbog jake kiše koja je padala, došlo je do izlijevanja potoka i riječica na nekim putnim dionicama, a voda se u jutarnjim satima povukla i sa sobom ostavila nanose u vidu mulja i blata, koji će se tokom dana ukloniti s kolovoza.

Na području Kaknja kiša nije pogoršala stanje na klizištu rudničke jalovine Površinskog kopa “Vrtlište” koje je zasad stabilno. Vodostaj akumulacije na rijeci Ribnici, zbog kiše koja pada, je u porastu 10 centimetara, a voda se ispumpava s jednom pumpom iz akumulacije.

Saobraćaj se na svim putevima na području ZDK-a odvija po pretežno mokrim putevima uz povećanu opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Na dionici autoputa A-1 Kakanj – Zenica Jug, u mjestu Donji Tičići, aktuelni su radovi na čišćenju kolovoza i saobraćaj se na navedenoj dionici odvija sporije, u oba smjera jednom trakom, te se vozači mole da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

spot_img