20.7 C
Travnik
Utorak, 3 listopada, 2023
NaslovnicaZanimljivostiVožnja bicikla višestruko značajna

Vožnja bicikla višestruko značajna

Bez obzira na to da li želite da poboljšate kondiciju, zdravlje, finansijsku situaciju, ili da zaštitite prirodu, vožnja bicikla može biti jedna od najboljih odluka koju ćete ikada donijeti.

Dolaskom toplijih dana ovi dvotočkaši se ponovo vraćaju na ulice.

Stručnjaci otkrivaju zbog čega je okretanje pedala toliko značajno da bi baš svako trebalo da ga zavoli.

Stići ćete brže

Prema “Sitroenovom” istraživanju, ako u većim gradovima u Velikoj Britaniji vozite bajk, uštedjećete duplo više vremena nego ako krenete autom. U stvari, ako vozite sat vremena u Kardifu za vrijeme špica, provešćete više od 30 minuta lutajući nikuda sa prosječnom brzinom od samo 11 kilometara na čas, za razliku od prosječnih 20-25 kilometara na čas biciklom.

Podmlađuje

Naučnici Stanford univerziteta otkrili su da redovna vožnja bicikla može da zaštiti kožu od štetnog dejstva UV zračenja i da umanji znake starenja.

“Vježbe ubrzavaju cirkulaciju, što uzrokuje efikasnije dopremanje kiseonika i hranljivih materija do ćelija kože, kao i izbacivanje štetnih toksina. Pomaže tijelu u proizvodnji kalogena, smanjuje pojavu bora i ubrzava iscjeljenje”, navodi dermatolog Kristofer Pejn.

Podstiče rad crijeva

Prema riječima stručnjaka sa Bristol univerziteta, prednosti biciklizma utiču duboko na samu unutrašnjost.

“Fizička aktivnost utiče da se smanji vrijeme potrebno za varenje hrane, ograničava količinu vode koja se apsorbuje nazad u vaše tijelo, što utiče na mekšu stolicu”, kaže gastroenterolog Ana Rainmundo.

Pored toga, aerobno vježbanje ubrzava disanje i rad srca, što stimuliše kontrakciju crijevnih mišića.

Podstiče rad mozga

Potrebno vam je da vam siva masa zablista? Onda okrećite pedale. Istraživanja sa Ilinois univerziteta otkrivaju da postoji bliska veza između kardiorespiratornih vježbi i boljih rezultata na mentalnim testovima.

Pobjeđuje bolest

Zaboravite jabuke, vožnja je način na koji ćete zadržati doktora na distanci. Umjereno vježbanje čini imune ćelije još aktivnijim pa su one spremne da se bore protiv infekcije.

Produžava život

Kraljevski univerzitet u Londonu poredio je preko 2.400 identičnih blizanaca i pronašao da su oni koji voze bicikl 45 minuta nedjeljno devet godina biološki mlađi, bez obzira na druge uticaje kao što su indeks tjelesne mase i pušenje.

Poboljšava seksualni život

Veća fizička aktivnost poboljšava stanje krvnih sudova, što ima domino efekat na povećanje seksualnog nagona, tvrde stručnjaci iz SAD. Jedna studija sa Kornel univerziteta, takođe, otkriva da žene sportisti odlažu menopauzu.

Sagorijeva masti

Sportski psiholozi otkrili su da metabolizam – efikasnost organizma da sagorijeva kalorije i masti ne samo da je ubrzan tokom vožnje, nego i nekoliko sati nakon nje. Jedna studija je pokazala da biciklisti koji preferiraju bržu vožnju sagorijevaju tri i po puta više masti od onih koji voze konstantnim, ali sporim tempom.

spot_img