12.1 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMagazinKako čuvati hranu koja nema oznaku roka trajanja

Kako čuvati hranu koja nema oznaku roka trajanja

U potrazi za kvalitetnijim namirnicama sve češće biramo domaću hranu pa na primjer mnogi hvale takozvane mljekomate OPG-ova. Na njima možemo kupiti mliječne proizvode i natočiti domaće mlijeko u bocu. Također često kupujemo svježe meso u mesnicama, a ribu u ribarnici.

Takvi proizvodi nemaju označen rok trajanja pa je zgodno znati koliko dana takve namirnice smiju biti u frižedru i do kada ih trebamo iskoristiti.

Good Housekeeping sastavio je mini listu namirnica koje često kupujemo bez klasičnog pakiranja s otisnutim rokom trajanja i koliko će dugo u hladnjaku ostati sigurne za konzumaciju.

Mesni proizvodi

Sirovo meso s kostima ili perad u hladnjaku može biti dva do tri dana. Svježe kobasice treba iskoristiti tri dana od kupnje, a slaninu možete čuvati jednu sedmicu. Narezani komadi mesa poput odrezaka u hladnjaku mogu biti samo dva dana. Svježe meso koje nije pakirano obično je umotano u papir ili foliju. Prije pospremanja u frižider dobro ga zapakujte da sokovi ne kapaju po ostalim namirnicama jer to stvara prenošenje bakterija.

Riba

Morski plodovi poput školjaka i sve vrste riba treba iskoristiti već drugi dan, a jedina namirnica koja može biti u hladnjaku do dvije sedmice je dimljeni losos.

Voće

Vrste voća koje su mekše i imaju tanku koru treba iskoristiti u dva dana, a ono koje je kompaktnije i ima čvršću koru obično će u frižideru potrajati do sedam dana.

Povrće

Zelena salata trajat će u frižideru dva do tri dana, a sve ostalo zeleno povrće još dan više. I voće i povrće najbolje je držati u za to namijenjenim pretincima. Nije ga preporučljivo prati prije konzumiranja jer će voda stvoriti dodatnu vlagu što utječe na svježinu namirnica.

Mliječni proizvodi i jaja

Mlijeko čuvajte četiri do pet dana. Možda već znate, ali nije naodmet ponoviti da mlijeko i jaja nije dobro čuvati u vratima frižidera. Ondje je temperatura nešto viša nego u unutrašnjosti hladnjaka. Jaja i topljeni sirevi traju sedam dana, a svježi sir upola kraće.

spot_img