12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMagazinLjubav – najveća moć naše ljudske prirode

Ljubav – najveća moć naše ljudske prirode

Kada biste mogli dovoljno voljeti, mogli biste biti najmoćnija osoba na svijetu rekao je Emmet Fox.

Ukoliko je to istina pitamo se u čemu je to snaga ljubavi? Ne izgleda li prije svega ona kao neka slabost? Koliki samo svjedoče povrijeđenost nakon predavanja cijele svoje osobe nekome tko ih je iznevjerio?  Kolike su se suze samo prolile u njeno ime, koliki su i život htjeli oduzeti samo zbog toga što ona nije uzvraćena. Koliki su doživjeli razočarenje i donijeli odluku da više neće voljeti. Jeli to ljubav ili je ona još nešto više?

Da, radi se o ljubavi koja je više od emocionalnog sklopa, koja nije samo neka puka sentimetalnost već duboka odluka da se nekome dade neko dobro bez obzira na sve. Ne radi se niti o pukom osjećaju zaljubljenosti koji zapravo i jest jedan vid slabosti već o dubokoj, jasnoj i svijesnoj odluci predanja biću kojega se voli. Koliki su takvim ustrajnim stavom otopili najhladnija srca, koliki su takvim stavom strušili najsnažnije bedeme podignute oko sebe.

Upravo je to ljubav – dosljenost osobi i kada ona nije dosljedna, hrabrost koja je potrebnija nego za najveće podvige, snaga koja pokreće i onda kada sve emocije presahnu, nada koja pali svjetlo onda kada će čini da je najcrnji mrak u odnosu, nježnost koja je odraz najdublje nutrine, mudrost da se shvati da je sve to rizik koji može stajati mnogih razočarenja. To je moć da se bude najbolja verzija sebe koju je nemoguće postići bilo kojim drugim tehnikama.

Ljubav nam doista daje moć da nadrastemo svoje predrasude, uvjerenja i ograničenja i djelujemo mimo njih. Širi nam spektar vrijednosti u koje vjerujemo jer samo s njom obuhvaćamo cijelokupnu širinu života. No za nju treba imati hrabrosti. Treba biti dovoljno slobodan da možemo nekoga voljeti. Treba biti dovoljno svjestan da shvatimo da možemo biti jači od svih naših slabih točaka emocionalne prirode i učiniti ih prednostima. To je ljubav koja čovjeku daje da doživi onu nevjerojatnu ispunjenost i ljepotu cijele lepeze osjećaja zajedništva života s drugim.

spot_img