19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaMagazinFrancuska vojska koristi orlove za rušenje dronova

Francuska vojska koristi orlove za rušenje dronova

Korištenje životinja u vojne svrhe nije novost, ali francuska vojska je u zadnjih godinu dana otišla korak dalje.

Naime, uzgojili su četiri orla koja su se iz jaja izlegla doslovce u neposrednoj blizini dronova na vojnom poligonu.

Četiri orla nazvana po četiri mušketira, d’Artagnan, Athos, Porthos i Aramis, od najmlađih su dana trenirani za lov na dronove, pa su im tako davali komadiće mesa koje su ptice jele direktno s površine malih bespilotnih letjelica, javlja Washington Post.

Prvo testiranje provedeno je na vojnom aerodromu Mont-de-Marsan, pri čemu je orao d’Artagnan pušten s vrha kontrolnog tornja prema dronu. U 20-ak sekundi ptica je preletjela 200-injak metara, zaletila se u dron, te ga bez puno nježnosti prizemljila u visoku travu.

Nekoliko sedmica ranije, irački vojnici napadnuti su bombom koju je na njih ispustio dron kojim su upravljali teroristi, piše WP.

Džihadisti su, naime, počeli modificirati jeftine dronove koji se mogu kupiti u prodavnicama igračkama, te ih koristiti kao minijaturne bombardere, ali i u špijunske svrhe.

S druge strane, Francuzi su se zabrinuli zbog potencijalno opasnog korištenja dronova još prije 2 godine, kad su neprijavljeni dronovi letjeli iznad predsjedničke palače i drugih zaštićenih lokacija.

Kad je krajem 2015. došlo do terorističkih napada u Parizu, francuska vojska počela je razmatrati načine borbe protiv dronova koji ne uključuju otvaranje vatre, koje može biti kobno u gusto naseljenim područjima.

Vojska je, nakon “četiri mušketira”, naručila još orlova koji će biti istrenirani za lov na dronove.

Ptice će biti opremljene i posebnim “rukavicama” od kože i kevlara (materijala od kojeg se proizvode pancirke) koje će štititi njihove kandže, navodi AFP

spot_img