19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHDugoročna prognoza vremena: Proljeće prvo u Hercegovinu, pa onda u Bosnu

Dugoročna prognoza vremena: Proljeće prvo u Hercegovinu, pa onda u Bosnu

Američki meteorološki institut Accuweather je, prema svemu sudeći, odlučio “zacementirati” dolazak proljeća u Hercegovinu.

Do kraja ovog mjeseca stoji da će biti promjenjivo s kišom i oblačnim danima, a da će jutra biti hladna, ali dnevne temperature oko ugodnih 10 Celzijusovih stepeni. Što se tiče marta, institut predviđa temperature u prosjeku od 10 do 15 Celzijusovih stepeni.

Premda ove prognoze, s obzirom na to da vrijeme predviđaju na duže razdoblje, nisu potpuno sigurne, treba uzeti u obzir da je ovaj institut pogodio dolazak leda u BiH u januaru kada su temperature bile rekordno niske, kao i niz drugih pojava.

U Bosni, s druge strane, u martu, prema njihovim prognozama, temperature će biti nekoliko stepeni niže nego u Hercegovini, stoga, kako stvari stoje, ovaj mart bi kao prvi proljetni mjesec u pravom smislu riječi mogao takav i biti. Što se tiče idućih dana, sutra poslijepodne vrijeme bi se moglo destabilizirati i doći će do naoblake, a meteorolozi najavljuju i kišu. Većina oborina očekuje se u noći s petka na subotu.

I vikend će početi s oblacima i kišom, a pred kraj subote vrijeme će se stabilizirati, a nedjelja će proteći u znaku sunca. Nakon toga trebao bi uslijediti sunčani ponedjeljak, nakon čega meteorolozi najavljuju oblačan i nestabilan završetak najkraćeg mjeseca u godini…

spot_img