22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiStrava u ime znanosti: Organi otkazali, ostali su bez prstiju...

Strava u ime znanosti: Organi otkazali, ostali su bez prstiju…

Muškarci koji su 2006. sudjelovali u testiranju lijeka u bolnici u Londonu sada su za dokumentarac BBC-a ispričali svoju stravičnu priču. Kažu da su doživjeli scenarij iz horor filmova…

Šestorica muškaraca su u ožujku 2006. godine sudjelovala su u testiranju lijeka koji je, nadali su se znanstvenici, trebao manipulirati imunološkim sustavom i znatno poboljšati liječenje raka. No, ispitanike su zadesile zastrašujuće nuspojave.

Vrištali su od bolova, naticala im je glava, povraćali su, otkazivali su im organi, a neki su morali amputirati prste na šakama i stopalima. Kažu da je bilo kao u “horor filmovima”.

Testiranje lijeka provedeno je u bolnici u Londonu, vodila ga je američka kompanija Parexel, a “pokusni kunići” bili su muškarci starosti između 19 i 34 godina, piše The Sun. Lijek je prvi put testiran na ljudima nakon što je uspješno testiran na majmunima.

Ryan Wilson bio je jedan od ispitanika. U vrijeme kad je testiranje počelo, imao je 21 godinu. U bolnici je proveo četiri mjeseca, te su mu morali amputirati dijelove prsta i stopalaI Rob Oldfield je bio u grupi ‘pokusnih kunića’. Tada je imao 31 godinu i nedavno se vratio iz Los Angelesa gdje je pohađao tečaj za glumce.

– Moj prijatelj je prije sudjelovao u testiranju lijekova i predložio mi da se javim. Ponudili su nam 2000 funti i to je bio dobar iznos – rekao je Oldfield.

Dodaje kako mu je to zvučalo interesantno i kako je htio dati doprinos znanosti.

– Lijek je bio testiran u laboratoriju i vlada je dala zeleno svijetlo, pa što je moglo krenuti krivo? – kaže Oldfield.

Kakve su sve stravične muke prolazili otkrili su u dokumentarcu BBC-a, koji će se emitirati u utorak navečer, a sada su objavili tek djelić onoga što će prikazati.

spot_img