19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHVlada FBiH o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Vlada FBiH o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana

Vlada Federacije BiH će na današnjoj sjednici koja je počela u Mostaru, razmatrati Prednacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. U cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja stanovništva, ovaj zakon zabranjuje uporabu svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe. Za kršenje ili neprovedbu Zakona, predviđene su novčane kazne u rasponu od 250 KM do 15.000 KM.

Federalna vlada danas će odlučivati o ponovnom slanju u parlamentarnu proceduru Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, radi razmatranja po žurnoj proceduri. Riječ je o identičnom tekstu zakona koji je ranije razmatran i u formi Prijedloga utvrđen na Vladi Federacije BiH, a na koji su data mišljenja Federalnog ministarstva pravde i Federalnog ministarstva financija, kao i Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije.

Na dnevnom redu je i Plan Cesta FBiH za 2017. godinu, a u strukturi ulaganja iz javnih prihoda najveći iznos od 31,81 miliona KM predviđen je za redovno i zimsko održavanje cesta. Za sanaciju klizišta, škarpi, objekata, oštećenih asfaltnih kolovoza planirano je 1,99 miliona KM, a za rekonstrukciju i izgradnju cesta, mostova i tunela 4,1 milion KM. Za poboljšanje sigurnosti saobraćaja, rasvjetu i semaforizaciju raskrsnica i tunela u 2017. godini predviđeno je izdvajanje 6,18 miliona KM. Kada je riječ o sredstvima međunarodnih finansijskih institucija, 64,68 milijuna KM namijenjeno je Programu “Modernizacija cesta u FBiH”.

Federalna vlada će se izjasniti o predloženom Programu utroška sredstava tekućeg transfera namijenjenog Željeznicama FBiH za 2017. godinu, kojim je za JP ŽFBiH namijenjeno 21.240.000 KM, a Bosanskohercegovačkoj željezničkoj javnoj korporaciji kao učešće Federacije BiH u njenom finansiranju 660.000 KM.

Predviđeno je razmatranje Financijskog plan Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za 2017. godinu koji predviđa ukupne prihode od 748.645 KM, te izvješća o kontroli namjenskog utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2015. godinu.
Danas je na dnevnom redu i izvješće o radu Vlade Federacije BiH za 2016. godinu.
Bit će razmatran i dokument Ekonomska politika Vlade Federacije BiH 2017.-2019. u kojem je navedeno kako će prioriteti u ovom razdoblju biti fiskalna konsolidacija, povećanje konkurentnosti gospodarstva i intenziviranje razvoja, jačanje unutarnje društvene stabilnosti, iniciranje i provedba reformi usuglašenih s potrebama Bosne i Hercegovine na putu ka pridruživanju Europskoj uniji, jačanje regionalne suradnje, kao i jačanje koordinacije i saradnje s nižim razinama vlasti u FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, na dnevni red današnje sjednice uvrštena je i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava „Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima“, namijenjenih financiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, utvrđenih Proračunom FBiH za 2017. godinu.

spot_img