20.7 C
Travnik
Utorak, 3 listopada, 2023
NaslovnicaBiznisNajbogatiji Bosanac opet naljutio Nijemce, želi prebaciti fabriku u BiH?

Najbogatiji Bosanac opet naljutio Nijemce, želi prebaciti fabriku u BiH?

Nove informacije pojavile su se ovih dana u vezi s firmom Grammer iz njemačkoga grada Amberga.

Riječ je o bavarskoj kompaniji, velikom dobavljaču dijelova koji proizvodi automobilske naslone za glavu i ruke te sjedišta.

Nedavno je 20 posto dionica Grammera preuzela porodica Hastor na čelu s Nijazom Hastorom, poduzetnika kojeg njemački mediji predstavljaju kao “najbogatijeg Bosanca”.

Krajem januara glasnogovornik Hastorovih objavio je namjeru za zakazivanjem vanredne skupštine dioničara Grammera kako bi smijenili direktora Hartmuta Müllera i pet članova Upravnog odbora, piše Wirtschafts Woche.

Predstavnici Grammera su još prilikom ulaska bosanskohercegovačkog poduzetnika u njihovu kompaniju izrazili sumnje da bi Hastorovi mogli preseliti proizvodnju tamo gdje je jeftinija radna snaga – vjerovatno u BiH.

Kako bi spriječili ovakav scenarij, u Grammeru su sklopili “strateško partnerstvo” s kineskom kompanijom Ningbo Jifeng Auto Parts, objavio je Industrie Magazin.

Strateško partnerstvo s Kinezima pozdravili su automobilski koncerni kojima Grammer isporučuje dijelove. To bi se moglo protumačiti kao njihova osveta bosanskohercegovačkom biznismenu nakon prošlogodišnje svađe najvećeg evropskog automobilskog proizvođača s Hastorovim Preventom.

spot_img