19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHVratila se iz SAD u BiH da uzgaja ribu: Ovdje se može...

Vratila se iz SAD u BiH da uzgaja ribu: Ovdje se može lijepo živjeti

“Zbog rata sam otišla na drugi kraj svijeta, ali sam oduvijek sanjala da se vratim kući. Sve što sam zaradila uložila sam u ribnjak, a pomogao mi je brat. Praktično, mi smo partneri u poslu”, kaže Džafićeva.

Dodaje kako je u proteklih nekoliko godina, baveći se ovim poslom, doživjela dobre i loše stvari, te da ju je sve učvrstilo u namjeri da se nastavi baviti započetim. Prema njenim riječima, ove godine namjerava proizvesti 75 tona konzumne ribe, što je za 25 tona više u odnosu na proteklu godinu, pišu Nezavisne novine.

Ribnjak je udaljen svega 300 metara od izvora Kočanice, koja ga snabdijeva svježom i čistom vodom i radi se o zaokruženom sistemu proizvodnje, koji podrazumijeva uzgoj od ikre do konzumne ribe.

Kaže kako se “kalifornijka” u sezoni veoma dobro prodaje, te da nema problema s tržištem.

“Moram da priznam da najveće količine ribe otkupljuju kupci u Republici Srpskoj, a prodaja posebno skoči u vrijeme pravoslavnih praznika, kada se u značajnoj mjeri konzumira riblje meso. Očigledno je da je riba u značajno većoj mjeri prisutna na jelovniku građana srpske nacionalnosti, nego kod ostalih”, smatra Džafićeva.

Dodaje kako je pretrpjela veliku štetu u poplavama koje su u maju 2014. godine zadesile ove prostore, kada je Kočanica nabujala i poplavila područje gdje se nalazi ribnjak.

Tada je oko 60 tona ribe nepovratno izgubljeno, te je bilo potrebno u potpunosti obnoviti proizvodnju.

“Pomogle su mi lokalne i kantonalne vlasti, ali sam najveći dio sredstava morala obezbijediti iz sopstvenih izvora, pri ruci su mi bili brat i sinovi koji još žive u Americi”, kaže Džafićeva.

Ističe kako ova vrsta proizvodnje zahtijeva cjelodnevni angažman, a u posljednje vrijeme veliki je problem pronaći zainteresovane radnike.

“Većina ljudi je danas uvjerena kako ih bolji život čeka u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji i svi žele da odu. Tvrdim da se na ovim prostorima može lijepo živjeti, ako se pametno ulaže i vrijedno radi”, zaključuje Džafićeva.

spot_img