22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiznisNorveška postaje prva država na svijetu koja gasi FM mrežu u korist...

Norveška postaje prva država na svijetu koja gasi FM mrežu u korist digitalnog radija

Radio je do sada po mnogočemu bi svojevrsna “sveta krava” tehnologije, ali čini se kako i njega polagano dostiže tehnologija.

Najavljivalo se to godinama, a sada je izgleda napokon kucnuo čas da postane i stvarnost. Dogodilo se to u srijedu, 11. siječnja u 11:11 sati po lokalnom vremenu (oh, kakve li simbolike i poetike) kada je krenula prisilna digitalizacija norveške radijske mreže, a započinje na krajnjem sjeveru ove skandinavske države, u regiji Nordland. Tijekom cijele 2017. će se polagano spuštati prema jugu, da bi konačno do kraja godine u cijeloj državi bila ukinuta FM mreža te bi se sav radio prebacio na digitaliju.

Mjera je ova koja je u pripremi već duže vrijeme, a cilj joj je u potpunosti zamijeniti FM (frequency modulation) mrežu koja je prvi put uvedena u SAD-u 1945. godine daleko superiornijim DAB (Digital Audio Broadcasting) sustavom koji svoj veliki procvat doživljava upravo početkom 21. stoljeća. Norveška je odlučila biti prva država na svijetu koja će to u potpunosti izvesti, a razlozi su među ostalim smanjenje troškova, želja za tehnološkim napretkom (koja je u bogatoj Norveškoj očito jedan od prioriteta) te specifična topografija ove države, čiji fjordovi, planinski lanci, doline i slični mikro-sustavi čine održavanje zastarjele FM mreže vrlo skupim, a i tada je rezultat uglavnom nezadovoljavajuć.

Napuštanje FM mreže ipak nije prošlo tako lako, a čak 66% Norvežana se protivi njezinom gašenju. Razlog tome je prije svega potreba za kupnjom nove opreme, digitalnih radija ili posebnih pretvarača i adaptera koji će klasični radio (uglavnom se radi o automobilskim radijima) pretvoriti u digitalni za nekih 100-200 eura. Svega trećina automobila u Norveškoj već ima tu opciju, ali očito je kako će većina ipak morati uložiti neku lovicu, što čak niti bogatim Norvežanima nije drago. No eto, morati će to učiniti ako žele slušati neku od dostupnih 22 nacionalne digitalne postaje i još 20-ak manjih privatnih.

Ostatak Europe pozorno prati kako će se situacija razvijati, jer već postoje neki kandidati koji bi mogli preuzeti ovakav model u skorijoj budućnosti. To su prije svega Švicarska, Danska i Velika Britanija, a potonja će se na ovaj potez odlučiti kada više od 50% njenih radijskih slušatelja prijeđe na DAB (sada ih je nešto više od 35%). S druge pak strane postoje i one države koje se opiru neizbježnim promjenama, a među njima se ističu Francuska i Njemačka, koja je čak i trebala prijeći na digitalni sustav 2015. godine, ali su 2011. godine zakonodavci ipak poništili tu odluku. A kad ćemo mi? Teško je reći, ali možemo pretpostaviti kako ćemo biti među posljednjima…

spot_img