16.2 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHDeponija animalnog otpada u Vitezu prijeti zdravlju djece

Deponija animalnog otpada u Vitezu prijeti zdravlju djece

Mještani viteškog naselja Krčevine zatražili su hitnu reakciju općinskih vlasti na uklanjanju bespravne deponije animalnog otpada, koja, kako kažu, prijeti njihovom i zdravlju njihove djece.

Neizdrživ smrad

Kako nam je kazao Dejan Plavčić, predsjednik MZ Krčevine, ljeti od smrada ne mogu živjeti, a strahuju da potok koji se nalazi u blizini deponije prenosi zaraze.

– Dva ili tri puta smo se obraćali Općini i svaki put to se stavi na listu prioriteta, ali nikad ništa nije napravljeno na sanaciji. Strah nas je zaraza, potok teče samo nekoliko metara od deponije i prolazi pored moje kuće. U ljetnim danima je strahota, sve smrdi – rekao je Plavčić.

Prema njegovim riječima, mještani su nekoliko puta čak i slikali tablice vozila kojim je dovezen otpad.

– Kolega je slikao tablice, sve smo uredno prijavili, ali nikad ništa nije napravljeno. Na deponiji su, osim utroba i kostiju, čak i cijele krave ili ovce. To nam dovozi neko ko se bavi klaoničkim poslom, ne mogu ljudi koji godišnje za svoje potrebe zakolju jednu životinju napraviti toliko otpada – kazao je Plavčić te najavio da će, ukoliko nadležni i ovog puta ne poduzmu ništa, razmisliti o drastičnijim akcijama.

Odgovor općinara

– Pričekat ćemo odgovor općinara pa ćemo razmisliti o nekim mjerama. Sigurno je da nešto moramo poduzeti – dodao je Plavčić.

Plan za sanaciju

Novi viteški načelnik Tomislav Bošnjak Matić (HDZ BiH) kazao je da će uskoro poduzeti aktivnosti na sanaciji deponije.

– Mi ćemo se truditi sistemski riješiti pitanje deponija u općini. Ovo je svakako slučaj koji zahtijeva hitne mjere, ali su nas uvjeti na terenu sprečavali. Ovih dana imat ćemo sastanke s ljudima iz naše komunalne firme i, iako sada ne mogu decidirano govoriti o rokovima, uskoro ćemo imati plan za sanaciju, kako ove tako i drugih deponija na području općine – rekao je Bošnjak Matić.

spot_img