19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHZamijenite automobil za bicikl i priključite se globalnoj akciji "Winter Bike to...

Zamijenite automobil za bicikl i priključite se globalnoj akciji “Winter Bike to Work Day”

Širom svijeta u petak, 10. februara, bit će održana akcija “Winter Bike to Work Day” u kojoj ljudi umjesto automobilom ili sredstvima javnog prijevoza, na posao ili u školu idu biciklom. Udruženje Giro di Sarajevo organizuje ovu akciju u BiH već drugu godinu zaredom i poziva sve građane da se uključe.”Winter Bike to Work Day je globalna kampanja koja se organizuje već nekoliko godina kako bi se populariziralo korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva kada to i nije baš popularno, u ovom slučaju, u zimskom periodu. Originalna ideja uključuje registraciju učesnika na stranici winterbiketoworkday.org i tako se cijeli gradovi takmiče ko će taj dan imati više aktivnih biciklista. Mi smo to malo modifikovali za bh. učesnike i pravila su jednostavna”,  predsjednik Udruženja Giro di Sarajevo Nisad Selimović.

Ukoliko želite učestvovati u ovoj aktivnosti potrebno je da se prijavite na , a nakon što biciklom odete na posao ili u školu podijelite fotografiju ili video na istom linku uz hashtag #winterbiketoworkday. Predstavnici Gira nasumično će odabrati jednu osobu koju će nagraditi nekim poklonom.

Selimović savjetuje sve one koji se odluče voziti da se obuku slojevito kako bi se prilagodili promjenjivim uslovima – vožnji i zatvorenom prostoru na poslu.

“Računajte na to da će vam biti toplije nakon nekog vremena. Postoji nepisano pravilo da biciklisti mora biti hladno kada tek izađe da vozi u zimskom periodu, da mu ne bi bilo prevruće za vrijeme vožnje. Kapa i rukavice punih prstiju su preporučene, a naravno, kacigu toplo preporučujemo iz sigurnosnih razloga. Najbitnije je da svima bude ugodno i da razumiju poruku koju i sami šalju, a to je popularizacija biciklizma i unaprijeđenje uslova za bicikliste u Sarajevu i svim gradovima BiH”, kazao je Selimović.

spot_img