18.1 C
Travnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiNekoliko studija proučavalo je utjecaj mirisnih svijeća na vaše zdravlje; možda biste...

Nekoliko studija proučavalo je utjecaj mirisnih svijeća na vaše zdravlje; možda biste se trebali zabrinuti

Svi volimo mirisne svijeće, osobito u zimsko doba godine kada više vremena provodimo kod kuće, a mrak rano pada. Ali, kada se radi o mirisnim svijećama, stručnjaci kažu da neke mogu sadržavati toksične kemikalije i iritante.

Kada se koriste skromno, jednom, dva puta tjedno u dobro provjetrenoj sobi, nema razloga za brigu, kaže Heather Patisaul, profesorica toksikologije sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini. Ali palite li nekoliko mirisnih svijeća na dnevnoj osnovi i osobito ako je prostor mali, kao kupaonica, a vrata su još i zatvorena, to je razlog da razmislite o svom običaju.

Ovo su tri načina na koje mirisne svijeće mogu naštetiti zdravlju i kako izbjeći opasnosti ako ih želite i dalje koristiti.

1. Većina emitira neku količinu toksičnih kemikalija

Puno je svijeća napravljeno od parafina, materijala koji je dobijen derivacijom nafte iz bitumenoznih škriljevaca i iz katrana kamenog ugljena. Parafin može sadržavati kemikalije kao benzen i toluen. Obje kemikalije su na listi kancerogenih.

Mirisi koji su dodani svijeći mogu imati ftalate, kemikaliju koja remeti hormone i može potaknuti karcinom i neplodnost. Izgaranje nekoliko svijeća izlaže vas određenim razinama formaldehida i acetaldehida koje prelaze sigurne vrijednosti kada se radi o riziku obolijevanja od karcinoma.

2. Mogu pogoršati simptome astme i alergije

Studija American Chemical Society utvrdila je da kemijski zagađivači u parafinu mogu izazvati probleme alergičarima ili astmatičarima. Čak i parafin bez mirisa ili na bazi soje može stvarati zagađivače koji pogoršavaju kvalitetu zraka unutrašnjeg prostora i izazvati probleme disanja, kaže studija sa South Carolina State University.

3. Starije svijeće mogu izazvati trovanje olovom

Studija sa University of Michigan kaže da neki fitilji sadrže olovo koje kada gori dulje od dva sata može izazvati trovanje. Dim koji nastane od fitilja koji ima olovo može stvoriti prekrivač na namještaju ili tepihu kao i pasivno pušenje. Može itekako štetiti zdravlju djece, kaže autor studije, profesor Jerome Nriagu.

Dobro je to što je upotreba olova u fitilju u Americi i Evropskoj uniji zabranjena no neke ga zemlje još koriste. Ako su svijeće starije, fitilj možda ima olova. Bacite takve svijeće, nisu vrijedne rizika, piše Telegram.

spot_img