14.6 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHPojedini lijekovi u BiH uskoro će biti duplo jeftiniji

Pojedini lijekovi u BiH uskoro će biti duplo jeftiniji

Na tržištu Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi 5.000 lijekova, a zahvaljujući novom pravilniku o lijekovima neki od njih će u ovoj godini biti i duplo jeftiniji.

Ova informacija potvrđena je za Fokus.ba iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Sredinom januara ove godine na snagu je stupio novi Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini.

Primjena će početi od dana godišnjeg izračuna, koji je definisan Pravilnikom, a to je prvi ponedjeljak u martu tekuće godine, tj. 06. mart 2017. godine.

“Nosioci dozvola za stavljanje lijeka u promet u BiH imaju rok od 60 dana da usklade veleprodajne cijene svojih lijekova sa odredbama Pravilnika, odnosno sa maksimalnim cijenama lijekova, koje će biti objavljene na internet stranici Agencije”, rekla je za Fokus.ba Ana Cvijanović iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Građani mogu očekivati velike uštede u svojim kućnim budžetima, a iz Agencije su naveli i neke primjere lijekova koji će značajno pojeftiniti.

Tako će Bikalutamit koji je do sada u RS-u koštao 188,79 KM, a u FBiH 161,36 KM, početkom primjene novog Pravilnika koštati 91,67 KM.

Letrozol koji je koštao preko 100 KM, pojeftinit će na 60,20 KM, a Pantraprazol koji je u FBiH do sada koštao 8,92 KM, pojeftinit će na 5,88 KM.

spot_img