17.8 C
Travnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetLed na ovom jezeru je toliko čist da izgleda kao loša fotomontaža

Led na ovom jezeru je toliko čist da izgleda kao loša fotomontaža

Fenomen ovoliko čistog i prozirnog leda nije toliko nevjerojatna rijetkost, ali svaki put mu se nanovo iznenadimo.

Kada je Andy Poineau iz Boyne Citya u američkoj saveznoj državi Michigan na svom Facebook profilu objavio fotke sa izleta na obližnje jezero Charlevoix, mnogi su pomislili kako se radi o prozirnoj fotomontaži. Naime, 63-godišnji arhitekt je s lopatom u ruci doslovno stajao na vodi, a izgledalo je kao da ga je netko “izrezao” i jednostavno nalijepio na podlogu jezera. Unatoč tome, njegove su fotke vrlo brzo postale viralni hit, a on sam, kao i nezavisni stručnjaci, su potvrdili kako se uistinu ne radi o nikakvoj manipulaciji slikom već je u pitanju jednostavno… priroda!

led

Andy i njegova obitelj su na prizor naletjeli 16. siječnja, a u početku su se nečkali da li pokušati stati na ovaj nevjerojatno proziran led ili ne jer jednostavno nije bilo načina da procijene njegovu dubinu. Bacanjem velikog kamena on nije popucao, pa su pretpostavili kako je debljina nekih 6-7 centimetara, sasvim dovoljno za čovjeka da hoda po njemu. Andy je ipak ostao oprezan pa je sa sobom ponio lopatu kojom je ispitivao debljinu leda, a cijeli doživljaj opisuje nadnaravnim i neprirodnim, te pomalo jezivim.

led 2

Inače, Andy tvrdi kako je sličnu pojavu viđao par puta tijekom posljednjih 50-ak godina, a vjerojatno su se one događale i češće, samo ih nitko nije primijetio ili se usudio iskušati takav led. Znanstveno je objašnjenje takve pojave pak da ovakav proziran led nastaje kada se iz kristalinične strukture leda izlučuju otopljeni plinovi poput kisika, dušika i ugljikovog dioksida, a u prirodi se to događa prilikom sporijeg zaleđivanja i uz modu koja konstantno teče pod ledenim pokrovom.

spot_img