22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHElektroprivreda BiH: Jablaničko jezero bit će uskoro napunjeno

Elektroprivreda BiH: Jablaničko jezero bit će uskoro napunjeno

Elektroprivreda BiH (EPBiH) je saopćila da nije izazvala ekološku katastrofu na Jablaničkom jezeru i da nije ugroženo propisano ispuštanje vode.

– Period od septembra do kraja prošle godine, kao i januar 2017. godine, karakterišu se kao hidrološki izuzetno sušni periodi, što je imalo direktnog odraza na stanje prirodnih dotoka vode na slivu rijeke Neretve, kao i na stanje zaliha vode u akumulaciji HE Jablanica – saopćeno je iz EP BiH.

JP Elektroprivreda BiH je, kako dodaju u saopćenju, bez obzira na ove okolnosti vršila uredno snabdijevanje kupaca električnom energijom, ali i neprekidno obezbjeđivala propisano ispuštanje vode nizvodno od svojih akumulacija.

– Zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbjeđenja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote akumulacije HE Jablanica. Međutim, ni u ovakvim okolnostima nije ugroženo propisano ispuštanje vode, niti enormno pražnjenje akumulacije u druge namjene, osim potrebe za podmirenjem potreba elektroenergetskog sistema. Dakle, kroz obezbjeđenje propisanog ispuštanja vode nizvodno od akumulacije HE Jablanica, kao i nizvodno od akumulacija HE Grabovica i HE Salakovac, JP Elektroprivreda BiH nije uzrokovala ekološku katastrofu – ističe se u saopćenju.

Povoljan hidrološki razvoj u posljednjih nekoliko dana rezultirao je povećanjem kote akumulacije HE Jablanica za pet metara, a daljnje povećanje kote očekuje se u narednom periodu.

– Slične hidrološke prilike bile su karakteristične i za 2012. godinu. Ni u tom periodu aktivnostima JP Elektroprivreda BiH nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera, odnosno, riblji fond je u potpunosti sačuvan – navode iz Službe za komunikacije EPBiH.

spot_img