16.7 C
Travnik
Srijeda, 1 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDruštvene igre (01)

Društvene igre (01)

Pokraj fantastičnog svijeta računalne grafike koji nas je odvukao u sasvim nove avanture potpuno smo zaboravili igre koje su zabavljale mnoge generacije, ali danas imaju jako malen postotak igrača. Tada nije bilo kičmobolje zbog kompa jer se nije sjedilo sedam dana u komadu kako bi u privatnosti svoga doma prelazili igricu i pritom zaboravili na prijatelje, rodbinu, psa, kupaonu, spavanje.

Čovječe, ne ljuti se!

Čovječe, ne ljuti se!

Čovječe, ne ljuti se!

Vrlo jednostavna i planetarno popularna igra za dva do četiri igrača koji se bacanjem kocke natječu tko će prije napraviti krug svakom od svoje četiri figurice i poredati ih u “kućicu”.

Izvorna izvedba stiže nam od Indijanaca koji su je zvali Chaupar, pa zatim pripitomili Indijci i nazvali je Pachisi da bi se na kraju sa njom nabacivali po cijeloj planeti. U Americi je patentirana 1874. pod istim imenom kao i u Indiji, 1896. patentirana je u Engleskoj pod imenom Ludo (latinski ja se igram), pa 1910. u Njemačkoj pod imenom Mensch-ärgere-dich-nicht (čovječe, ne ljuti se) a zatim i u Nizozemskoj, španjolskoj, Francuskoj i Italiji. Postoji i online verzija, iako mi preporučamo onu staru, oflajn na kartonu.

Monopoly

Monopoly

Monopoly

Kupujte, trgujte, bogatite se! Dok neki tako žive u stvarnosti mi ostali imamo najprodavaniju igru ikada. Igra Monopoly nazvana je po frazi iz ekonomskog riječnika koja predstavlja tržišnu dominaciju jedne tvrtke u branši.

Monopoly je 1935. godine patentirao Charles Darrow koji se bavio prodajom radijatora. Darrow je ujedno i prvi čovjek koji je zaradio milijun dolara kreiranjem igre. Patent je nešto kasnije prodao poznatom brandu “Parker Brothers” koji su inače vlasnici jedno 1800 licenci. Procjenjuje se da je igra prodana u 200 milijuna primjeraka i da ju je od kada je patentirana igralo 750 milijuna ljudi čime je najigranija, komercijalna, društvena igra ikada, a valja spomenuti i da je prevedena na više od 25 jezika.

Battleship

Battleship

Battleship

Po naški poznata kao “Potapanje brodova”, ova igra sastojala se od dvije površine, po jedna za svakog igrača na koje su postavljali svoje brodove. Polja su bila označena brojevima i slovima i sve što je trebalo bilo je pogoditi na kojem polju je protivnički brod. Ako ste pogodili, brod je oštećen i tako sve dok ne eliminirate sva polja koja zauzimaju protivnički brodovi.

Igra je inače 1931. izašla pod imenom Salvo i igrala se olovkom na papiru. Godine 1967. nakon bezbroj papir-olovka izvedenica, tvrtka Milton-Bradley osmislila je ime “Battleship” igru u obliku u kakvom je svi znamo.

Evo i onlajn verzije, za ubijanje vremena u uredu.

Trivial Pursuit

Trivial Pursuit

Trivial Pursuit

Ukratko, koliko imate općeg znanja toliko ćete daleko dogurati u ovoj igri. Trivial Pursuit je inače remek djelo dvojice likova iz novinarskog svijeta. Jedan je Scott Abbott, urednik sportske rubrike u jednim kanadskim novinama, a drugi Chris Haney grafički urednik. Nakon što su popizdili igrajući Scrabble odlučili su sami stvoriti svoju igru.

Ideja je realizirana 1979. a sve do 1982. trajao je njen razvoj kada je napokon završena. Vrhunac popularnosti doživjela je 1982. kada je prodano 20 milijuna primjeraka, a 1988. licencu otkupljuju “Parker Brothers” i još je više populariziraju. Do danas je u cirka 25 zemalja prodano oko 90 milijuna primjeraka, a igra je doživjela prijevod na nešto manje od 20 jezika.

spot_img