13.3 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHU karipskoj zemlji žene u većini fotelja

U karipskoj zemlji žene u većini fotelja

KOBERN TAUN – Iako Hilari Klinton nije uspjela da dođe na čelo SAD, u svijetu zaista postoje zemlje gdje žene zauzimaju najvažnije funkcije u javnom sektoru. Jedna od njih jeste i Turks i Kaikos, karipska zemlja gdje žene prednjače po javnim funkcijama. U ovoj britanskoj teritoriji u decembru je izabrana nova vlada i prvi put na mjesto premijera je došla žena – Šarlin Kartrajt-Robinson. Žene su u ovoj zemlji vrhovni tužilac, zamjenik guvernera, ministar pravde, direktor javnog tužilaštva, kao i na još sedam veoma bitnih funkcija. Zapravo, u sadašnjoj administraciji Turksa i Kaikosa je daleko više žena nego muškaraca, i sada se došlo u situaciju da muškarci teže jednakosti i rodnoj ravnopravnosti! “Iz Odjeljena za rodnu ravnopravnost, koja je tradicionalno imala za cilj osnaživanje žena, sada svoj fokus prebacuje na muškarce kako bi uspjeli da se izbore za svoje mjesto u javnoj administraciji”, kaže Anja Vilijams, zamjenica guvernera države. Štaviše, osmišljeni su i projekti tipa “build a boss”, jedan vid ljetnih kampova gdje će mladići učiti vještinama neophodnim za funkcije kojima teže. Takođe, u zemlji su uveli i Međunarodni dan muškaraca, a sve s istim ciljem. Ali, kako je došlo do situacije da žene iz ove zemlje uspiju ono o čemu mnogi još sanjaju?

Premijerka Kartrajt-Robinson, čija je PDM partija osvojila spektakularnu pobjedu na posljednjim izborima, kaže da je ona, jednostavno, bila najbolji čovjek za taj posao. Njena kampanja se zasnivala na manifestu o socijalnoj pravdi te transparentnoj vladavini. Da je bila uspješna svjedoči i to da je uspjela da pobijedi čak 52 protivkandidata! Njen trijumf ujedno znači i kraj trinaestogodišnje vladavine PNP partije, koju je predvodio bivši premijer Majkl Misik, kojem se sudi zbog korupcije. Naime, njegov luksuzan život i ekstravagantno trošenje javnog novca našlo se pod istragom nakon čega je završio na sudu. Kartrajt-Robinsonova ima osam godina parlamentarnog iskustva, uključujući i funkciju savjetnice u prelaznoj administraciji, što joj je dosta značilo za sadašnji posao. “Žene su te koje obraćaju pažnju na detalje i mogu dosta toga novog da unesu, daju neki svoj pečat i mislim da svoje obaveze izvršavamo zadivljujuće dobro”, kaže premijerka. Ipak, ona priznaje da osobama poput nje, koje su krčile put drugima, nikada nije bilo lako. “Zaista mislim da je broj žena na javnim funkcijama nešto što treba da slavimo. To samo govori o stepenu zrelosti moje zemlje, na koji svi možemo biti ponosni”, navodi Kartrajt-Robinsonova. Rondali Brajtvajt-Nouls kaže da je istina da u njenoj zemlji postoji veliki broj sposobnih žena, što su one i uspjele drugima dati do znanja. Ona je u februaru 2014. izabrana za vrhovnog tužioca. Ono što je zanimljivo jeste da su na javnom konkursu primane prijave iz cijelog svijeta. “Nekada imate osjećaj da se morate dokazati da vrijedite, jer morate drugima dati do znanja da ste na toj poziciji isključivo zbog vaših kvaliteta”, kaže ona i priznaje da joj je daleko teže da izbalansira posao i privatni život, jer je majka sedmogodišnjaka.

I Vilijamsova ima isto mišljenje. Njen posao je da nagleda javnu službu koja zapošljava 1.700 službenika i ovu funkciju obavlja već drugi mandat. Tokom svoje karijere obavljala je više važnih funkcija u zemlji, bilo da je riječ o oblasti obrazovanja, medicine, politike ili javne uprave. “I dok je zaista fenomenalno imati toliko žena na visokim pozicijama, kao majka jednog sina, uvjerena sam da i našim muškarcima moramo dati motivaciju i ohrabrenja da se uhvate u koštac s javnim funkcijama, kako bi naša vlada u budućnosti bila rodno izbalansirana”, navodi ona. Kroje i budućnost I budućnost ove zemlje je u rukama žena. Naime, od 17 studenata prava koji su na specijalizaciji u inostranstvu, njih 14 su žene. “To je zaista interesantna dinamika. Moje iskustvo govori da su žene daleko emotivno inteligentnije, što može biti od izuzetne koristi pri rješavanju problema i sporova”, kaže Rondali Brajtvajt-Nouls, vrhovni tužilac.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/U-karipskoj-zemlji-zene-u-vecini-fotelja/410538

spot_img