14 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHSedam prirodnih čuda u Aziji koja ostavljaju bez daha

Sedam prirodnih čuda u Aziji koja ostavljaju bez daha

Bez obzira da li ste u potrazi za planinarenjem do koničnih brda, uživanjem u pejzažu duginih boja ili uzbudljivim usponom do himalajskih jezera, pronaći ćete ih u jednom od ovih sedam prirodnih čuda. Azija obuhvata širok spektar zemalja i kultura, aktraktivnih gradova koje treba posjetiti i hranom koju treba probati. Međutim, ovaj kontinent obikluje i nevjerovatnim prirodnim pogledima i znamenitostima. Bez obzira da li ste u potrazi za planinarenjem do koničnih brda, uživanjem u pejzažu duginih boja ili uzbudljivim usponom do himalajskih jezera, pronaći ćete ih u jednom od ovih sedam prirodnih čuda, piše National Geographic. 1. Gokijska jezera (Nepal) Kada se popnete na Gokio Ri (5.357 km), možete da uživate u predivnom pogledu na tirkiznu boju Gokijskih jezera. Šest jezera, koje vodu dobijaju iz glečera Ngozumpa, zauzimaju više od 10 kilometara zemlje i smatraju se najvišim slatkovodnim sistemom na setu.  Planina Gokio Ri omogućava i pogled na himalajske gigante Loce, Nupce, Čo Oju, Gjačung Kang i Makalu, naravno ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju.

2. Čokoladna brda (Filipini) U toku kišne sezone, ova konična brda su više zelena nego čokoladna, ali kad kiša prestane da pada, Čokoladna brda potpuno opravdavaju svoj naziv. Sastoje se od 1.776 brdašca, koja se izdižu sa ostrva Bohol i predstavljaju nacionalni geološki spomenik Filipina.  Geolozi sumnjaju da su brda nastala erodiranjem kraških stena, a prema nekim lokalnim legendama, dva diva su se borila bacajući kamenje napred i nazad sve dok se nisu umorili, a za sobom su ostavili čuvena Čokoladna brda.

3. Planina Kelimutu (Indonezija) Iako je udaljena, lunarni pejzaž i predivne nijanse vode čine planinu Kelimutu dragocijenim putovanjem. Smještena je na ostrvu Flores, a na njenom vrhu se nalaze tri kraterska jezera, svako različitih nijansi. Geolozi su proučavali krater i njegova kameleonska svojstva. Svako jezero je prešlo iz jedne u drugu boju godinama, jer dolazi u dodir sa podvodnim mineralima. Posjeta ovim jezerima krije i element iznenađenja, jer nikad ne znate koju ćete boju vode zateći kad dođete do vulkana.

4. Visoravan Žangje Danksija (Kina) Visoravan Danksija ne opisuje samo planine u Nacionalnom geološkom parku „Žangje Danksija“, već i druga područja u Kini. Ova spektakularna geološka formacija je rezultat pomjeranja tekstonskih ploča prije više od milion godina, a na ovakav izgled ove visoravni su uticali i vremenski uslovi. Unesko je 2010. godine prepoznao šest visoravni kao Kina Danksija. Visoravan Žangje Danksija je najveća i pokriva više od 3.200 kvadratnih metara.

5. Pećina Son Dong (Vijetnam) Smještena u Nacionalnom parku Fong Nja-Ke Bang, Son Dong je jedna od najvećih pećina na svijetu, a u nju može da stane i Boing 747. Široka, brza rijeka koja protiče kroz Zemlju je vremenom oformila ovu pećinu (mountain river cave). Ho Kan, koji je ovde našao utočište tokom oluje, otkrio je Son Dong 1991. godine.

6. Vodopadi Thac Ban Gioc (granica Vijetnama i Kine) Kao što se Nijagarini vodopadi nalaze na granici SAD-a i Kanade, tako se vodopadi Ban Gioc-Detian nalaze na granici u Aziji, između Vijetnama i Kine. Okruženi su kraškim stijenama i zelenim šumama. Dok je vertikalni pad mali, širina kaskada čini pogled impresivnim. Plivanje je zabranjeno, ali možete da uživate na malim splavovima od bambusa na ivici vodopada.

7. Dolina Jigoku (Japan) Nalazi se na ostrvu Hokaido i dio je Nacionalnog parka Shikotsu-Toya blizu grada Noboribetsu. Regija je poznata po ljekovitim geotermalnim vodama.

spot_img