19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHSedam grešaka koje NIKAKO ne bi smjeli napraviti pri kupnji novog mobitela

Sedam grešaka koje NIKAKO ne bi smjeli napraviti pri kupnji novog mobitela

Kupnja pametnog telefona nije tako jednostavna stvar kako se na prvu čini, neovisno o tome koliko novca je čovjek spreman potrošiti. Jer, postoje razne pogreške prilikom odabira i one koštaju, ne samo financijski, ipak je osoba ‘osuđena’ na ono što izabere i to može predstavljati problem na duže staze.

ICTbusiness stoga je napravio popis od sedam najčešćih grešaka prilikom kupnje pametnih telefona, ali i njihovih dijelova. One su dobra smjernica nego potrošite novac na uređaj koji vam se u startu činio najboljim izborom.

1. Zlato, platina, dijamanti

Pametni telefoni nisu nakit, godinu dana nakon pojavljivanja na tržištu bit će zastarjeli i hit će biti noviji modeli. Zato nema potrebe trošiti novac na nešto kičasto i skuplje. Naravno, ako novac nije ni najmanji problem, onda nema smisla ovo poslušati, ionako ćete imati novac za pozlaćeni model dogodine. Kao što je imao svaki onaj koji se odlučio platiti 20 tisuća kuna za iPhone 4S okićen dijamantima ili 18 tisuća za Samsung Galaxy S5.

2. Mini verzije

Do prije tri godine imati pametni telefon od četiri ili manje inča bilo je potpuno normalno. Sad je normalno imati uređaje od pet do 5,5 inča, a nerijetko se vide i s još i većim zaslonima. Najčešće je riječ o maloj razlici u cijeni, a velikoj razlici u specifikacija i mogućnostima uređaja. Osim kad je riječ o Sony Xperia Z5 Compact jer Sony je jedini na tržištu koji uz mini verziju svog premium uređaja ne dira previše u performanse, tek ponudi nešto manje radne memorije. Sve u svemu, ako vam je baš do manjih uređaja, pričekajte neko vrijeme ili kupite neki stariji model. Brzo im padaju cijene, a sporo im rastu performanse.

3. Neslužbeni dijelovi

Odlučite ne kupiti novi uređaj nakon dvije godine, zadovoljni ste postojećim i želite uštedjeti, no primijetili ste da baterija više nije što je bila. Ako se odlučite već na njenu zamjenu, ne kupujte ništa neslužbeno, samo proizvode onih koji su i proizveli vaš uređaj. Sve drugo će ga uništiti i bacit ćete novac, a ujedno ćete morati kupiti novi pametni telefon.

4. Bežični punjači

Zvuči sjajno, izgledaju lijepo i time lako zavaraju. Kompatibilni su trenutno samo i isključivo s modelima za koje dolaze, što znači da tih otprilike 500 kuna ne možete koristiti na duže staze. Dakle, imate Galaxy S7 i kupili ste ovaj fensi dodatak, ali ako kupite sljedeći Galaxy model, možete postojeći bežični punjač zaboraviti.

5. Samo da je premium

Nemojte se zaletavati pa kupiti noviji model uređaja koji imate, a da zapravo ne kupujete ništa novo. Primjer je Sony Xperia Z5 Premium, koja je nešto veća od Xperia Z5 modela, ali osim toga je praktički identičan uređaj. Slično je i s iPhone 6 i iPhone 6S, kao što je bilo slično i s prošlogodišnjim HTC, koji je itekako podsjećao na onaj otprije dvije godine.

6. Phableti

Ovo se odnosi na one koji nisu svjesni što je phablet pa ga kupuju gledajući specifikacije i taj predivni veliki zaslon. Ako ne nosite torbu, imat ćete mnogo komplikacija s njime.

7. Antene

Ako ima vanjsku antenu to znači da nešto nije najbolje. Živimo u drugom desetljeću 21. stoljeća, antene su prošlost već 15 godina.

Poslovni.hr

spot_img