14.6 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHJapanci imaju sjajnu metodu protiv lijenosti i traje svega minut

Japanci imaju sjajnu metodu protiv lijenosti i traje svega minut

Svako od nas s vremena na vrijeme postavi sebi neki novi cilj, koji, međutim, ne uspije da ostvari. U takvim situacijama obično se tješimo da nije bio pravi trenutak, da ćemo to uraditi sledeće nedelje, sledećeg meseca, sledeće godine…

U početku smo možda biti puni elana, ali pošto smo uložili malo napora, skloni smo da mislimo da smo dovoljno uradili i da je vrijeme da usporimo.

Zbog čega se uvijek završi ovako?

Odgovor je relativno očigledan: zato što nastojimo da postignemo previše za prekratko vreme; zato što nam se smučila obaveza koju smo sebi natovarili na vrat; zato što je teško promijeniti navike i pokušati nešto novo.

U japanskoj kulturi postoji tehnika nazvana “Kaizen”, koja se zasniva na “principu jednog minuta”. Suština ove metode samousavršavanja jeste u ideji da svakoga dana u isto vrijeme treba raditi nešto jedan minut.

Jasno je da ovo nikome ne bi trebalo da bude teško, čak ni najlijenjim osobama.

Bilo da namjeravate da radite sklekove, ili da čitate knjigu na stranom jeziku, zadatak koji je pred vama nećete doživljavati kao nešto neprijatno što treba da otaljate, već će se on pretvoriti u aktivnost koja vam donosi radost i zadovoljstvo. Sitnim koracima ćete napredovati na putu samousavršavanja i ostvariti odlične rezultate.

Kada želite da postignete određeni cilj, veoma je važno da prevaziđete osjećaj nepovjerenja u sopstvene sposobnosti, osećaj krivice i bespomoćnosti. Ono što treba da iskusite da biste se pomjerili s mrtve tačke jeste osjećaj da ste pobijedili i postigli uspjeh. Podstaknuti takvim osećanjima, vremenom ćete početi da produžavate vrijeme koje trošite na ispunjavanje zadatka koji ste sebi zadali.

Tehnika “Kaizen” potiče iz Japana, a sastoji se iz dvije riječi “kai” (promjena) i “zen” (mudrost). Izmislio ju je Masaki Imai, teoretičar ponašanja u organizaciji i savjetnik za menadžment. On vjeruje da je ova filozofija podjednako uspješna u poslovnom svijetu i u privatnom životu.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/274630/japanci-imaju-sjajnu-metodu-protiv-lijenosti-i-traje-svega-minut#sthash.pNXPZq1L.dpuf

spot_img