22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaMagazinPRIRODNO BOJANJE KOSE

PRIRODNO BOJANJE KOSE

Zvuči nemoguće ali je istina. Kosu možete obojati potpuno prirodno bez ikakvih kemikalija. Skupe boje koje se nude na tržištu, koliko god reklamirale svoju neagresivnost i prirodnost, ipak nisu ono što garantiraju. Čak i mali postotak amonijaka može štetno djelovati na kosu i kožu tjemena. Neke žene (jer je ipak veći postotak žena koje na taj način tretiraju svoju kosu) čak su i alergične na boje, a željele bi promjeniti svoju prirodnu boju kose. Svako bojanje oštećuje vlasi pa kosa izgleda suho i uništeno. Postoje prirodni načini kako promijeniti boju kose. a da se pri tome kosa ne uništi, već njeguje.

Za kosu plavih nijansi koriste se neke od prirodnih namirnica, primjerice kamilica, limun, neven, med i cimet. Skuhajte malo jači čaj od nevena ili kamilice i ostavite da odstoji preko noći. Tim čajem perite kosu ili ju namočite u njemu pa ostavite da se kosa prirodno osuši preko noći. Druga opcija je da pomiješate čaj od kamilice, limun i sirovi krumpir, pa mješavinu nanesete na kosu i ostavite par minuta. Nakon toga isperite kosu. Dovoljno je i na mokru kosu staviti sok istisnut iz limuna, te ostaviti da djeluje 5 minuta te isprati.

Za kosu crvenih nijansi skuhajte malo jači čaj od šipka i u njega umiješajte mljevenu crvenu papriku. Smjesu nanesite na kosu i pustite da odstoji oko petnaest minuta. Zatim isperite. Možete pomiješati i čaj od nevena i hibiskusa, pa tom tekućinom ispirati kosu.

Tamne nijanse, crnu i smeđu možete dobiti ako napravite smjesu od jedne žlice biljnog ulja, octa i šalice izmrvljenih ljuski od oraha. Nanesite smjesu na kosu, držite petnaest minuta i isperite.

Za sijedu kosu upotrijebite kadulju i ružmarin. Skuhajte jaki čaj od tih biljaka i pustite da odstoji. Tekućinu koristite tako da ju pumpicom raspršite po kosi prije svakog pranja, pa će sijede nestati.

 

Ovi prirodni načini bojanja kose ne uništavaju njezinu vlas. Ali trebate biti svjesni da tim načinom bojanja nećete postići točno boju ili nijansu kose koju želite ili koju vam nude umjetne boje. Izbor je vaš. Koliko ste spremni žrtvovati zdravlje kose za željenu boju vaša je odluka. Također morate imati na umu da se dobivanje određene boje kod ovog procesa neće dogoditi odmah nakon prvog farbanja. Ovo su prirodni načini za koje treba malo duže vremena da počnu djelovati. Zato samo hrabro i strpljivo.

spot_img