13.3 C
Travnik
Petak, 14 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHMinusi uništili bh. poljoprivredu: Ugrožene pčele, smilje, voće...

Minusi uništili bh. poljoprivredu: Ugrožene pčele, smilje, voće…

Minusi su negativno utjecali na voće i povrće, ljekovito bilje, pčele… stav je stručnjaka.

U BiH je temperatura bila i -20 stepeni. Najavljuju se novi minusi. To bi moglo imati dalekosežne posljedice za poljoprivredu, piše Večernji list BiH.

Hercegovina je protekle dvije, tri godine prekrivena smiljem, a planiraju se i nove sadnje. Uzgajivači iz zadruge Maslina u Jasenici za Pogled.ba rekli su da im je hladnoća odnijela oko 50 hiljada sadnica smilja koje su trebali saditi na proljeće.

Entuzijazam proizvođača

Smilje je bilo zaštićeno u plastenicima, ali mu nije bilo pomoći, govore. Strahuju i za posađeno smilje, kao i za iduću berbu, osobito za ono koje je prošle jeseni zasađeno. Predsjednik Saveza udruga organskih proizvođača u FBiH proteklih dana održao je brojne sastanke o temi poljoprivrede u BiH koja doslovno životari zahvaljujući ponajviše entuzijazmu poljoprivrednih proizvođača koji gaje nadu u bolje sutra.

Nažalost, osim situacije u državi, ni vrijeme poljoprivrednim proizvođačima ne ide u korist.

“Možemo slobodno i ove godine istaknuti i evidentirati jednu problematiku koja je prisutna već dulji niz godina, a vezana je uz izuzetno niske temperature. Ova godina će se izuzetno loše odraziti na pčelarstvo. U prošloj godini pčele nisu zazimljene kvalitetno, nisu imale dovoljno hrane i na većim područjima u BiH taj problem je već tada bio evidentan, a sad imamo ove hladnoće”, kažu iz Saveza.

Već imamo pozive iz Kraljeve Sutjeske, Kaknja, Bugojna, Travnika i Novoga Travnika, gdje je hladnoća oštetila pčelinjake i pčelinje zajednice. Ima mnogo prijavljenih pomora pčela.

Nažalost, nije ovo dobro ni za proizvođače jagodičastoga voća. Znamo koliko se malina popularizirala u BiH, a počele su se proizvoditi sorte koje nisu otporne na ove zime. Pretpostavlja se da će biti stradanja, s knedlom u grlu govori Herceg. Ističe da će teškoća biti svugdje ondje gdje se poljoprivredni proizvođač nije mogao dobro pripremiti, uzimiti i zaštititi voće i povrće, ljekovito bilje, kao i pčele.

“Ovakva problematika prisutna je dulji niz godina i u opadajućem je postotku jer se smanjuje poljoprivredna proizvodnja. Razlog je nedovoljno sredstava u poljoprivrednom agraru i kad proizvođači ne mogu svladati sve poteškoće koje ih prate jer nemaju sredstava za to, onda odustaju od rada, i to je tužna realnost”, ustvrdio je predsjednik Saveza Herceg.

Ovakve temperature teško podnose i citrusi – naranča, mandarina, limun, grejp i strahuje se kakvi će plodovi biti kad dođe vrijeme za berbu. Stručnjaci pozivaju proizvođače da zaštite svoje kulture na određene načine, premda u nekim slučajevima, ako je temperatura iznimno niska, ni to nije dovoljno. Iduće sedmice, ali i mjeseci pokazat će u kojem će se smjeru razvijati poljoprivredna proizvodnja i što je ova zima napravila poljoprivrednim kulturama u BiH

radiosarajevo

 

spot_img