18.1 C
Travnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHPorasla cijena peleta u BiH, korisnici ogorčeni

Porasla cijena peleta u BiH, korisnici ogorčeni

U danima kad se u BiH temperatura spustila i do -20 stepeni povećala se potražnja za peletom, oblikovanim štapićima proizvedenim od biomase.

Kako je rasla potražnja, tako je narasla cijena peleta. Cijena peleta koja je nekada bila 250 KM, a sad je narasla i do 600 KM za tonu, piše Bljesak.

Prodavači peleta rast cijena opravdavaju nestašicom na tržištu, no činjenica je da peleta na tržištu ima.

Pelet se tako prodaje od 6 do 8 KM po vreći od 15 kg. Neki prodavači ga prodaju po tonama, pa se tako tona može naći od 310 do 600 KM. Ljudi koji se griju na pelet ogorčeni su visokom cijenom ovog energenta.

Za taj novac se mogu grijati na struju

– Ovo je nečuveno. Kao nema nigdje peleta, a odjednom 390 KM za tonu i ko god pita ima li naravno da ima. Ne treba niko kupiti, pa nek lože u svoje peći. Za tu cijenu svako se može grijati na struju i neće ni blizu biti tolika brojka. “Foliraju” ljude samo da podignu nenormalnu cijenu. Pa nije niko pasao travu, ogorčen je jedan građanin BiH na prodavače peleta.

Visoka cijena peleta, mnoge je natjerala da se vrate na grijanje na drva.

– Ubacio sam peć i sad se grijem na drva. Prvo peleta nema, pa ima, ali za puno veću cijenu. Do kraja zime bi mi trebale još 2000 KM, što bi to platio, kad imam drva džabe, rekao je stanovnik Ključa, koji dodaje da je prodavačima peleta “upala kašika u med”.

Prevara i zarada na peletu

S obzirom na vijest o nestašici peleta, mnogi su požurili kupiti pelet kako se ne bi rasprodao. Međutim pojedinci su se razočarali kada su dobili nekvalitetan pelet koji su masno platili.

– Ja kupio pelet i toliko ima otpada i prlja peć da je moram čistiti svaka dva sata. Kontaktirao sam vlasnika obećao je zamijeniti pelet zavlačio me dva mjeseca i naravno slagao. Pelet katastrofa, smatra jedan kupac .

Jedan Sarajlija je naručio pelet, ali mu je vlasnik tražio da uplati novac, rekavši će mu pelet naknadno doći ”jer je velika gužva”. Čovjek je uplatio 400 KM, a pelet nije dobio.

Zanimljiva je i činjenica je kako većina proizvođača peleta, kojih u BiH ima preko 30, dosad su većinom izvozili pelet, te im bh. tržište i nije donosilo primarnu zaradu. Stoga, ovoliki rast cijena mnogi ne smatraju opravdanim.

Prirodni energent

Drveni pelet je proizveden iz prešanog usitnjenog drveta ili piljevine, valjkastog je oblika promjera od 6-8 mm i duljine od 10 do 30 mm. Proizvodi se pod izrazito visokim pritiskom te se podiže temperatura drveta i stvara se prirodno “ljepilo” te peleti uspijevaju zadržati oblik valjka i nakon što se ohlade.

Prema toplinskim vrijednostima 2 kg drvnog peleta zamjenjuje cca 1 litru ulja za loženje ili 1.85kg peleta zamjenjuje metar kubni prirodnog plina.

Smatra se jednim od rijetkih apsolutno prirodnih, sigurnih i zdravih energenata.

Izvor:Fokus ba

spot_img