19.5 C
Travnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaNarodni običajiSlavonski obicaji Pokladno jahanje u Slavoniji

Slavonski obicaji Pokladno jahanje u Slavoniji

 

foto HINA / Željko Draženović /

U organizaciji konjogojske Udruge “Tromeđa” koja okuplja konjogojce iz nekoliko sela županjske Posavine, u Soljanima na krajnjem jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije u nedjelju je održan običaj pokladnog jahanja.

Prvo je to ovogodišnje pokladno jahanje u Slavoniji, a do sredine veljače održat će se u brojnim mjestima u Slavoniji, Srijemu i Baranji.

Običaj pokladnoga jahanja datira iz vremena Vojne krajine, a pojedina su ga slavonska sela održavala sve do iza Drugog svjetskog rata. Običaj je ponovno oživljen nakon Domovinskog rata.

U povijesti Soljana nije zabilježen običaj pokladnog jahanja, a prošle godine njegovo održavanje inicirao je mještanin Željko Rajšl i podržala Konjogojska udruga “Tromeđa” Račinovci-Soljani.
“Ove godine imamo više jahača nego prošle godine. Ima nas trideset i pet”, kazao je Željko Rajšl, koji svoju budućnost vidi isključivo u ostanku u rodnom mjestu.

Po riječima predsjednika Udruge „Tromeđa” Marijana Jurića u udruzi se nalazi pedesetak članova.

“Želimo pokazati običaj pokladnog jahanja i predstavljamo nekadašnje graničare sela pod Savom. To je naše, tu jesmo i tu namjeravamo i ostati“, kazao je.

Jašući kroz selo, jahači su se zaustavljali kod pojedinih obitelji koje su ih počastile slavonskim jelima i pićima, a oni im se odužili pjesmom. Na odlasku iz kuće u kojoj su primljeni, konjanici bi u znak zahvale zapjevali “Domaćine, od srca ti hvala, što nam tvoja desna ruka dala”.

Izvor:Cibalia hr

spot_img