16.2 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHIdealan pripravak za smanjenje kolesterola u krvi

Idealan pripravak za smanjenje kolesterola u krvi

Uljni macerat piskavice, čestoslavice i aronije u hladno prešanom ulju jezgre oraha snižava povećanu razinu kolesterola i triglicerida, sprječava ovapnjenje krvnih žila, nastanak ugrušaka i rizik od srčanog infarkta

 

Kolesterol je nužan za mnoge procese u našem organizmu, to je ljepljiva supstanca koja je nužna, ali ako je ima previše u krvi postaje opasna. Razlikujemo dobri HDL od lošeg LDL kolesterola. U organizam ga unosimo hranom, stvara se od masnoća koje jedemo, a zasićene masti i transmasti imaju otprilike dvostruko veći utjecaj na krvni kolesterol nego kolesterol iz hrane. Problem nastaje kada se kolesterol počne skupljati na stjenkama naših krvnih žila. Ovo dovodi do suženja žila, što može dovesti do srčanih i moždanih udara.

Odrasle osobe trebale bi testirati razine kolesterola jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine. Razlog za to je što nikada ne znate u kakvom su stanju vaše krvne žile jer simptomi se kod srčanih bolesti najčešće manifestiraju prekasno. Promjena životnih navika, posebice prehrambenih, prva su terapija koja se savjetuje za smanjenje kolesterola u krvi.

Matičnjak je osmislio Macerat br. 5 – pripravak kojem je zadaća smanjiti razinu kolesterola u krvi – i on to učinkovito čini. Macerat 5 je uljni macerat piskavice (Trigonella foenum graecum), čestoslavice (Veronica officinali) i aronije (Aronia melanocarpa) u hladno prešanom nerafiniranom ulju jezgre oraha (Juglans regia).

Esencijalne masne kiseline (omege-3) iz hladno prešanog ulja oraha značajno snižavaju povećanu razinu kolesterola i triglicerida, uravnotežuju lipidni profil u krvi i snižavaju rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Također sprječavaju ovapnjenje krvih žila (aterosklerozu), nastanak ugrušaka i rizik od srčanog infarkta. Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Orahova jezgra najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrijednih bjelančevina (15%) te isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom te vitaminima B i C.

Piskavica je poznata još iz antičkog doba, i o njoj je prvi pisao još Hipokrat. Kako je piskavica, zbog svog specifičnog mirisa i okusa, od davnina poznata i kao začin možda je baš na nju mislio kad je napisao svoju čuvenu rečenicu: „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana“. Piskavica je bolja od sikavice – osim što uravnotežuje glikemijski indeks, što je velika dobrobit za našu gušteraču, čuva nas od dijabetesa i lošeg kolesterola.

U biljci čestoslavici su zastupljene mnoge ljekovite tvari i zbog toga je vrlo cijenjena, a u Maceratu 5 je važna jer čisti krvne žile od naslaga kolesterola. Koristi se najčešće zbog detoksikacije krvi i limfe te kod tegoba probavnog, dišnog i endokrinog sustava. Posebice se preporučuje kod jetrenih oboljenja i kroničnog umora.

Aroniji se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a potvrđeno je njeno bogatstvo antioksidansima koji su zaštitnici naših stanica od oksidacije slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje. Rezultati kliničkih studija otprije tridesetak godina dokazali su vezu između povećanog unosa antioksidansa i manje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Antioksidansi iz aronije i hladno prešanog ulja jezgre oraha će oslabiti i deaktivirati slobodne radikale i na taj način usporiti starenje, smanjiti razinu kolesterola i rizik od nastajanja malignih i degenerativnih bolesti. Svojstva i terapeutski učinci navedenih biljaka iz Macerata 5 potječu od kombiniranja djelovanja većeg broja sastavnih dijelova koji zajednički djeluju, odnosno „cjelina je važnija od dijelova koji je čine“.

Ako vam je prehrana bogata zasićenim masnoćama, ako imate prekomjernu tjelesnu težinu i obiteljsku sklonost povišenom kolesterolu, ako ste pod stresom i pušite, ako imate problema sa štitnom žlijezdom – svakako kontrolirajte svoj kolesterol. Za početak izbacite iz prehrane margarin i masno meso, a da bi liječenje bilo uspješno uzmite Matičnjak Macerat 5.

dnevno.hr

spot_img