16.2 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHSubota, 14.01.2017. 14:39 Aktualno iz zemlje Završene popravke kotlova za grijanje u...

Subota, 14.01.2017. 14:39 Aktualno iz zemlje Završene popravke kotlova za grijanje u Zenici, ArcelorMittal pretrpio štetu od 6 milijuna KM

Radovi na kotlu broj 2, koji se koristi za snabdijevanje Zenice toplotnom energijom, su završeni, a u tijeku je njegovo testiranje. Ukoliko sve bude uredu, radijatori građana Zenice koji su priključeni na gradsko grijanje trebali bi biti topli u kasnim večernjim satima…

Ove informacije za Klix.ba potvrdio je direktor Javnog poduzeća “Grijanje” Sead Kaknjo dodavši kako će nakon testiranja kotao večeras biti potpaljen.

“Sve je ipak neizvjesno jer ljudi već nekoliko dana rade na tom kotlu i javljaju se nove pukotine. Kotao broj 1 je u sanaciji, radovi još uvijek na njemu traju, jer na njemu imamo veća oštećenja”, kazao je Kaknjo za Klix.ba.

On je dodao kako je praksa JP “Grijanje” da se građanima smanje cijene računa kada postoje kvarovi. Međutim, ističe kako građani moraju imati razumijevanja.

“Građani moraju shvatiti da smo mi poduzeće koje posluje na ivici kao i sve druge toplane u Bosni i Hercegovini. Imamo dosta i svojih problema, podstanice su radile svih ovih dana kako ne bi došlo do smrzavanja cijevi, imamo dosta problema i na našoj mreži i na mreži grada te je potrebno da svi imamo malo strpljenja i razumijevanja”, zaključio je Kaknjo.

Glasnogovornica kompanije ArcelorMittal Zenica Dijana-Božić Srdanović je izjavila kako je uslijed kvara na kotlovima kompanija pretrpjela štetu od šest milijuna KM.

“Kompanija podnosi gubitke do sada procijenjene na oko 6 milijuna KM. ArcelorMittal Zenica nastavlja ulagati iznimne napore da bi se prevazišli tehnički problemi izazvani vremenskim nepogodama, a dodatno usložnjeni starim i dotrajalim postrojenjima”, izjavila je Božić-Srdanović.

Podsjetimo, problemi sa grijanjem u Zenici počeli su 8. siječnja nakon što je došlo do zaleđivanja elektronike, a zatim i kvarovima na kotlovima iz 1974. godine koji se koriste za zagrijavanje grada.

Gradsko vijeće Zenice održalo je prije nekoliko dana hitnu sjednicu sa temom problema grijanja u Zenici gdje su odlučili oformiti stručni tim koji će pronaći najbolje rješenje za zagrijavanje grada u narednim godinama, a upućen je i prijedlog za subvencije ugroženim građanima Zenice čiji će spisak dostaviti Centar za socijalni rad.

Proteklih dana u Zenici je porasla prodaja grijalica i konvektora, a građani se nadaju da će večeras ili u nedjelju ujutro imati tople radijatore. Međutim, nitko im ne može obećati da će radijatori biti vrući 24 sata.

spot_img