26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiznisStiže novi zakon o kasinima i kladionicama. Promjene su ogromne

Stiže novi zakon o kasinima i kladionicama. Promjene su ogromne

VLADA je sa sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima se između ostalog želi dodatno onemogućiti rad nelegalnim priređivačima igara na internetu, a značajno se postrožavaju i odredbe po pitanju oglašavanja.

Kako je kazao potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac, s obzirom na to da postoji problem porasta ovisnosti o igrama na sreću, postoji potreba primjerenijeg utvrđivanja i uređivanja propisa na području igara na sreću.

Dva ključna područja koja obuhvaća novi zakon

Prijedlog izmjena zakona je tako usmjeren na dva ključna područja – regulaciju novih mjera društveno odgovornog priređivanja igara na sreću i ograničavanje oglašavanja.

Mjere društveno odgovornog priređivanja tako obuhvaćaju uvođenje obveze identifikacije svih igrača u zemaljskim poslovnicama, ujednačavanje postupka isključenja igrača, uspostavu registra isključenih igrača, kao i mjere oduzimanja prava priređivanja igara na sreću zbog neprovođenja mjera društveno odgovornog priređivanja.

Kada je riječ o ograničavanju oglašavanja, ono uključuje ograničavanje oglašavanja putem interneta, u audiovizualnim i radijskim programima, zabranu oglašavanja igara na sreću u tiskanim medijima, na javno vidljivim površinama, kao i smanjenje vanjske vidljivosti prostora za igre na sreću.

“Cilj ovih zakonskih izmjena je da se, dodatnim mehanizmima odgovornog priređivanja igara na sreću, dostupnost igara na sreću i poticanje na sudjelovanje u igrama na sreću ograniči, što će rezultirati i smanjenjem incidencije o ovisnosti u igrama na sreću i njenih negativnih posljedica, kako na pojedinca tako i na društvo u cjelini”, zaključio je Primorac.

Svi će se morati identificirati, i online i u poslovnicama

Prema izmijenjenom zakonu, odsad će i online i u fizičkim poslovnicama sudjelovanje u igrama klađenja i kasino igrama biti dopušteno samo osobama iznad 18 godina koje su se identificirale, a posebno će se pravilnikom propisati postupak i način identifikacije osoba.

Onima mlađima se zabranjuje i sudjelovanje u igrama i sam posjet kladionicama i kasinima, a odgovornost za provođenje zabrana snose priređivači, odnosno kasina i kladionice. 

Od obveze identifikacije izuzete su lutrijske igre s obzirom na činjenicu da je riječ o igrama na sreću nižeg rizika, objašnjava se u nacrtu zakona. “Navedeni način reguliranja identifikacije igrača smanjit će svaku mogućnost sudjelovanja u igrama na sreću maloljetnih osoba i omogućiti učinkovitiju provedbu postupka isključenja igrača”, navodi se.

Samoisključenje i registar samoisključenih igrača koji će voditi HZJZ

Zakonski novitet je i registar samoisključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. U njega će se, kako je ranije kazao Primorac, igrači s problemom ovisnosti moći sami upisati te će im na taj način biti onemogućen pristup igrama na sreću kod svih priređivača.

U nacrtu izmjena zakona stoji da igrač koji sudjeluje u igrama na sreću može podnijeti zahtjev priređivaču za samoisključenje/isključenje iz igre te zatražiti opoziv podnesenog zahtjeva. Samoisključenim igračima bit će onemogućeno sudjelovanje u igrama kod svih priređivača. 

Isključenje igrača bit će, uz njegovu suglasnost, moguće i ako to zatraže Hrvatski zavod za socijalni rad, ustanove za zaštitu obitelji i zdravstvene ustanove za zaštitu mentalnog zdravlja i liječenja ovisnosti, u slučajevima kada igrač zbog prekomjernog igranja nanosi štetu sebi ili obitelji koju uzdržava.

U lutrijskim igrama moguće je isključenje iz igara koje se priređuju putem interneta zbog opcije igranja brzih igara koje su većeg adiktivnog potencijala od lutrijskih igara koje se priređuju u zemaljskim poslovnicama.

Cilj je odvratiti građane od upražnjavanja takvih igara, posebno one mlađe životne dobi i one koji su na pragu ili su već stvorili ovisnost, istaknuo je ministar.

Znatno se ograničava oglašavanje u medijima i na svim javnim površinama, osim na zidovima kladionica i kasina. Zabranjuje se i oglašavanje bonusa i besplatnih vrtnji

Prijedlogom zakona zabranjuje se oglašavanje igara na sreću u svim tiskanim medijima, dok se oglašavanje na televiziji i radiju te putem interneta (osim na stranicama samih kladionica i kasina) zabranjuje u vremenu od 6:00 do 23:00. Lutrijske igre niskog rizika bile bi izuzete od ograničenog oglašavanja u medijima. 

Zabranjuje se i oglašavanje igara na sreću na svim javno vidljivim površinama osim na vanjskim dijelovima prostora u kojima se priređuju igre na sreću. 

Zabranjuje se i svako oglašavanje koje poziva osobe na igranje igara na sreću ponudom bonusa, besplatnih vrtnji i sličnih pogodnosti izuzev na internet stranicama priređivača igara na sreću 

Regulira se onemogućavanje uvida u unutrašnjost objekta uz izuzetak za prostore kasina u ugostiteljskim objektima skupine hotela kategorije četiri ili više zvjezdica. 

Stat će se na kraj nelegalnim internetskim kasinima i kladionicama

Izmjene zakona usmjerene su i na sprječavanje rada nelegalnih internetskih priređivača. Naime, trenutno se građanima sudjelovanje u igrama takvih priređivača priječi blokiranjem pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom na to da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljena ograničenja, zakonskim izmjenama se predlaže uvođenje dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija uplate u internetske igre od strane pružatelja platnih usluga.

Kako se moglo čuti sredinom ožujka, kad je ministar Primorac detaljno predstavio novitete u sferi regulative igara na sreću i kad je nacrt zakonskih izmjena upućen u javno savjetovanje, nelegalno priređivanje igara putem interneta predstavlja jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju. S takvim platformama je povezano i sudjelovanje maloljetnika u igrama na sreću, a također, država se suočava i s propuštenim prihodima i prihodima od naknada.

Plenković: Igre na sreću su se snažno raširile, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju

Predsjednik vlade Andrej Plenković je u uvodu sjednice kazao da posebice treba imati na umu da su se igre na sreću “snažno raširile” kroz digitalni prostor, a da vlada treba voditi računa o uplivu takvih aktivnosti na građane, posebno mlade.

“S te strane, bolja regulacija, osobito u kontekstu Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti, treba utjecati na smanjenje ovisnosti o kockanju, to jest hazarderstvu, te puno bolje regulirati ovu djelatnost”, izjavio je Plenković.

Pogledajte i cijeli dokument zakonskih izmjena kad je riječ o igrama na sreću.

Izvor: Index

spot_img