26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaPilot iz Srbije poginuo u avionskoj nesreći u Sjedinjenim Državama

Pilot iz Srbije poginuo u avionskoj nesreći u Sjedinjenim Državama

Uzrok pada aviona neposredno nakon polijetanja mogao bi biti prekid u napajanju, što je dovelo do otkazivanja motora

Avion Piper PA-28-161 Warrior II s registracijskom oznakom N81250 proizveden 1979. godine srušio se odmah poslije polijetanja s piste lokalnog aerodroma u West Palm Beachu na Floridi.

Dvije osobe su poginule, a pilot aviona je, kako javljaju lokalni mediji, Srbijanac.

Prema izvještaju kancelarije šerifa za okrug Palm Beach udes se dogodio u srijedu u 14:15, dok Federalna uprava za avijaciju (FAA) navodi u svom preliminarnom izvještaju da se udes desio oko 14:50 po lokalnom vremenu.

Kako lokalni mediji navode, uzrok pada aviona neposredno nakon polijetanja mogao bi biti prekid u napajanju, što je dovelo do otkazivanja motora.

Istragu je, osim FAA, pokrenuo i NTSB – Nacionalni odbor za sigurnost saobraćaja.

Sara Tejlor Salik, portparolka Odbora, rekla je novinarima da se avio srušio u močvarnu oblast tik uz stazu, u pokušaju da napravi krug oko aerodroma i ponovo sleti na pistu.

Iz teško oštećenog aviona koji se raspao na nekoliko dijelova, nakon jednog sata izvučena su tijela dvojice muškaraca. Spasioci su pokušali reanimaciju, ali su obojica proglašeni mrtvima u obližnjoj bolnici gdje ih je prebacila Hitna pomoć.

Tom Rejes, kapetan vatrogasno-spasilačke službe rekao je da je helikopterska posada šerifove kancelarije locirala letjelicu i pomogla spasiocima da dođu do olupine.

– Naši ronioci morali su da prođu nekoliko metara kroz blato do struka, da bi mogli da zarone i izvuku tijela stradalih. Ostaci aviona nalazili su se na oko šest metara dubine – rekao je on i precizirao da su prilikom izvlačenja koristili spasilačku korpu iz helikoptera, kako bi prebacili stradale na obalu.

Avion u kojem se nalazio Srbijanac tog dana je imao tri leta prije fatalnog udesa: u jutarnjim satima iz Pompano Beach Aeroparka u Sarasotu (Bradenton International), potom, nakon 80-minutnog zadržavanja iz Sarasote u Melburn (Orlando International).

Treći let – s aerodroma Orlando International ka regionalnom aerodromu North Palm Beach County General Aviation trajao je sat i dva minuta.

Izvor: Avaz

spot_img