26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetRazorne oluje haraju Evropom, najmanje pet poginulih, stotine evakuisanih

Razorne oluje haraju Evropom, najmanje pet poginulih, stotine evakuisanih

U snažnom nevremenu, olujama i obilnim kišama koje su pogodile Švajcarsku, Francusku, Njemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, govore prvi podaci koje su u nedjelju objavile lokalnih vlasti. Troje je izgubilo život kad se na njihov automobil u departmanu Aub, na sjeveroistoku Francuske, u subotu naveče srušilo stablo.

Tri poginule osobe su stare između 70 i 80 godina, a četvrta starija osoba u automobilu je u kritičnom stanju, objavila je policija.

U Švajcarskoj je veliko nevrijeme u kantonu Ticino na jugoistoku zemlje odnijelo dva života u odronu zemljišta prouzrokovanog obilnim kišama, potvrdila je policija.

Identifikacija tijela je u toku, a lokalni dnevni list La Regione piše da se radi o turistima iz njemačkog govornog dijela Švajcarske. Tijela poginulih su pronašli spasioci.

Iz kampa u mjestu Mogno, poznatom po ultramodernoj crkvi švajcarskog arhitekta Maria Bote, evakuisano je oko 70 ljudi. Mogno se takođe nalazi u kantonu Ticino.

Dolina Mađia, poznata po svojim ljepotama, odsječena je i njoj nije moguće pristupiti, a stanovnici su ostali bez struje. Veći dio Švajcarske je od subote popodne zahvaćen silovitim olujama i padavinama.

Iz doline Aosta na sjeveru Italije stižu dramatične slike izlivenih rijeka i pritoka.

Na zapadu Švajcarske usljed obilnih kiša i topljenja snijega izlila se Rona i njezine pritoke. Brojne ceste su zatvorene, više stotina ljudi je evakuisano, objavile su vlasti u Valaisu.

Pitoreskni grad Visp, nedaleko od Zermata, teško je pogođen olujom i kišama. Ulice tog grada, podno slavnog planinskog vrha Materhorna, poplavljene su i blatnjave po drugi put, nakon poplave 21. juna.

Vlasti su otkazale sve manifestacije na otvorenom te hiljade navijača nije sinoć moglo proslaviti pobjedu švajcarske fudbalske reprezentacije protiv Italije na Evropskom prvenstvu.

U Njemačkoj je utakmica između Njemačke i Danske morala biti prekinuta zbog jake oluje, obilne kiše i tuče.

Prošli vikend je u olujama u Švajcarskoj poginulo četvero ljudi.

Izvor: BHRT

spot_img