26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaSvijetKina ima velik plan za Huawei i već se počeo ostvarivati

Kina ima velik plan za Huawei i već se počeo ostvarivati

I DOK su se Huaweijeva nedavna predstavljanja pametnih telefona pomno pratila zbog znakova napretka u kineskom lancu opskrbe čipovima, kompanija se u tišini specijalizirala u sektorima ključnim za pekinšku viziju tehnološke samodostatnosti u područjima od operativnih sustava do softvera u vozilima.

Kineski predsjednik Xi Jinping prošle je godine rekao partiji da Kina mora voditi tešku bitku za lokalizaciju operativnih sustava i drugih tehnologija “što je prije moguće” jer SAD suzbija izvoz naprednih čipova i drugih tehnoloških komponenti.

Huaweijev softver naširoko se promovira u Kini kao “nacionalni operativni sustav”

Huaweijev softver OpenHarmony se sada naširoko promovira u Kini kao “nacionalni operativni sustav” zbog brige da bi i druge velike kompanije mogle biti odsječene od Microsoftvog Windowsa i Androidovih proizvoda na koje se oslanjaju mnogi sustavi.

Huaweijev HarmonyOS, interna inačica operativnog sustava kompanije, u prvom je tromjesečju nadmašio Appleov iOS i postao drugi najprodavaniji mobilni operativni sustav u Kini nakon Androida, objavila je istraživačka kompanija Counterpoint. Sustav nije predstavljen na pametnim telefonima izvan Kine.

Huawei više nema kontrolu nad sustavom OpenHarmony, prema internom memorandumu i drugim objavama, jer je svoj izvorni kod poklonio neprofitnoj organizaciji OpenAtom Foundation još 2020. i 2021.

No inovacijski centar i vladini dokumenti često se referiraju na OpenHarmony i HarmonyOS kao dio šireg ekosustava Harmony. Rast HarmonyOS-a, za koji se očekuje da će biti predstavljen u PC verziji ove ili iduće godine, potaknut će uvođenje OpenHarmonyja, tvrde analitičari.

“Harmony je stvorio moćan temeljni operativni sustav za budućnost kineskih uređaja”, rekao je predsjednik Huaweijeve skupine za potrošačko poslovanje Richard Yu.

Huawei nije odgovorio na zahtjev za dodatnim komentarom.

Cilj – tehnološka samodostatnost

Huawei je prvi put predstavio Harmony u kolovozu 2019., tri mjeseca nakon što ga je Washington stavio pod trgovinska ograničenja zbog navodnih sigurnosnih razloga. Huawei negira da njegova oprema predstavlja rizik.

Od tada je Kina pojačala svoja ulaganja u samodostatnost, odsjekavši se od glavne središnjice za dijeljenje koda Githuba i zalažući se za lokalnu verziju Gitee.

Kina je 2014. godine zabranila korištenje Windowsa na državnim računalima i oni sada koriste uglavnom operativne sustave temeljene na Linuxu.

Microsoft zarađuje samo oko 1.5 posto svog prihoda od Kine, rekao je predsjednik te kompanije.

Otvoreni kod

OpenHarmony je prošle godine bio najbrže rastući operativni sustav otvorenog koda za pametne uređaje, s više od 70 organizacija koje su doprinijele njegovoj izgradnji te s više od 460 hardverskih i softverskih proizvoda izgrađenih u financijama, obrazovanju, zrakoplovstvu i industriji, navodi Huawei u svom godišnjem izvješću za 2023. godinu.

Cilj otvorenog izvornog koda je ponoviti uspjeh koji je Android postigao svojom dostupnošću ukidanjem troškova licenciranja za korisnike te dajući tvrtkama prilagodljivu odskočnu dasku za vlastite proizvode, rekao je zamjenik upravitelja Harmony Ecosystem Innovation Centre Charlie Cheng.

“Harmony će definitivno prerasti u vodeći operativni sustav i dat će svijetu novi izbor operativnog sustava. Kina uči od Zapada”

“Harmony će definitivno prerasti u vodeći operativni sustav i dat će svijetu novi izbor operativnog sustava uz iOS i Android. Kina uči od Zapada”, rekao je Cheng. 

Google, Apple i Microsoft nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Dok je OpenHarmony uglavnom ograničen na Kinu, briselska skupina za otvoreni kod Eclipse Foundation priopćila je da ga koristi za razvoj sustava koji se zove Oniro, a žele ga koristiti u mobilnim telefonima.

Više od 900 milijuna uređaja, uključujući pametne telefone, satove i automobilske sustave, radi na HarmonyOS-u, dok je 2.4 milijuna programera kodiralo u tom ekosustavu, rekao je Yu.

Izvor: Index

spot_img