26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHForto o prodaji Sivog doma: Dug EBU-u se mora vratiti, a BHRT...

Forto o prodaji Sivog doma: Dug EBU-u se mora vratiti, a BHRT ćemo učiniti snažnijim nego što je ikad bio

Na osnovu sudske presude, BHRT je dužan isplatiti Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) 17 miliona KM. Dug koji datira iz 2007. godine razlog je zašto je BHRT pod sankcijama EBU-a od 2017. 

Odlukom suda dug je potrebno namiriti prodajom imovine BHRT-a, tačnije njihove zgrade, kolokvijalno poznate kao Sivi dom. 

Tim povodom reagovao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke.

„Na naplatu je došao gotovo dvadesetogodišnji nemar prema BHRT-u, što samih organa vlasti, što upravljačkih struktura unutar BHRT-a. U ovom momentu najgore bi bilo vraćati se unazad i bez kraja i konca raspredati o tome ko je više, a ko manje kriv, iako odgovornost treba utvrditi. No, ono što je za državu, njene građane i uposlenike BHRT-a najvažnije, jeste da od ovog trenutka bude otplaćen dug, da se posvetimo stabilizaciji finansijskog poslovanja BHRT-a i osiguravanju finansijske samoodrživosti Javnog RTV sistema BiH, a što je jedan od uslova u pregovorima za punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji”, rekao je Forto. 

Naglasio je da će tražiti da se otplata duga finansira iz državnog budžeta za 2025. godinu, a dalje će se osnaživati BHRT kroz novi zakon o javnom RTV sistemu, koji će garantovati naplatu RTV takse u cijeloj državi, te kroz druge vidove brige o BHRT-u. 

“Na tome ću insistirati i kao ministar i kao predsjednik Naše stranke. Važno je da funkcionisanje BHRT-a neće biti dovedeno u pitanje, to je jedan od naših najočitijih simbola državnosti i opstat će uprkos svemu i biti snažniji nego što je ikad bio“, istakao je ministar prometa i komunikacija BiH.

Forto naglašava da je besmisleno prodavati infrastrukturu važnu za funkcioniranje BHRT-a, čija je procijenjena vrijednost (165.564.697,20 KM) skoro deset puta veća o visine duga prema EBU.  

„Do donošenja novog zakonskog rješenja, koji bi omogućio finansijsku samoodrživost Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine neophodno je puno poštivanje važećeg Zakona, kojim se obavezuju građani na plaćanje RTV takse, a raspodjelu sredstava vrši po principu 50 posto BHRT-u, a po 25 posto entitetskim javnim servisima“, napomenuo je Forto.

Podsjetio je da je članstvo u Evropskoj radiodifuznoj uniji jako važno i ne znači samo učešće na prestižnom Eurosongu, što Bosni i Hercegovini nije omogućeno zbog finansijskih dugovanja prema ovoj asocijaciji godinama. Članstvo omogućava međunarodnu razmjenu programskih sadržaja iz oblasti vanjske politike, sporta, kulture itd., za šta nisu uskraćeni samo BHRT, već i entitetski javni RTV servisi.

Izvor: BHRT

spot_img