26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiUsamljenost nakon 50. godine povećava rizik za moždani udar

Usamljenost nakon 50. godine povećava rizik za moždani udar

Osobe koje su kronično prijavljivale da se osjećaju usamljeno imale su 56% veći rizik od moždanog udara u usporedbi s ljudima koji su rekli da se ne osjećaju usamljeno

Usamljenost nije samo stanje uma – može biti pitanje života i smrti. Barem tako tvrdi novo istraživanje Harvarda. Njihova posljednja studija istražuje kako osjećaj izolacije, koji se često zanemaruje kao prirodni dio starenja, može dramatično povećati izglede za moždani udar među sredovječnim i starijim odraslim osobama, piše WebMD.

– Usamljenost se sve više smatra velikim javnozdravstvenim problemom. Naša otkrića dodatno naglašavaju zašto je to tako. Posebno kada se doživljava kronično, naša studija sugerira da usamljenost može igrati važnu ulogu u učestalosti moždanog udara, koji je već jedan od vodećih uzroka dugotrajne invalidnosti i smrtnosti diljem svijeta – stoji u priopćenju glavne autorice studije, doktorice znanosti Yenee Soh s T.H. Chan škole javnog zdravstva na Harvardu.

Istraživači su zauzeli novi pristup ispitivanju utjecaja kronične usamljenosti. Prethodne studije povezivale su usamljenost tijekom jednog vremenskog perioda (situacijsku) sa zdravljem srca i mozga. Više od jedne trećine odraslih u dobi od 45 ili više godina osjeća se usamljeno, prema izvješću američkih Nacionalnih akademija znanosti, inženjerstva i medicine iz 2020. Usamljenost se definira kao osjećaj da smo sami, bez obzira na društveni kontakt.

Za ovu najnoviju studiju, istraživači su ispitali rezultate ljestvice ocjenjivanja usamljenosti za više od 12.000 ljudi u dobi od 50 godina i starijih između 2006. i 2018. Oni nisu imali povijest moždanog udara na početku studije te su upitani:

  • Koliko često osjećate da vam nedostaje društvo?
  • Koliko se često osjećate izostavljeno?
  • Koliko se često osjećate izolirano od drugih?
  • Osobe koje su kronično prijavljivale da se osjećaju usamljeno imale su 56% veći rizik od moždanog udara u usporedbi s ljudima koji su rekli da se ne osjećaju usamljeno. Nije bilo značajno većeg rizika od moždanog udara za ljude koji su prijavili situacijsku, a ne dugotrajnu usamljenost. Nalazi su objavljeni u ponedjeljak u časopisu eClinical Medicine.

    Moždani udar je peti vodeći uzrok smrti u SAD-u i najčešće se događa kada je dotok krvi u mozak blokiran, što rezultira ozljedom mozga ili smrću zbog nedostatka kisika i hranjivih tvari.

    Izvor: 24sata.hr

    spot_img