26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHU ZHŽ-u napuštene škole pretvaraju u vrtiće, uvodi se produženi boravak, počinje...

U ZHŽ-u napuštene škole pretvaraju u vrtiće, uvodi se produženi boravak, počinje kurikularna reforma, demografija sve bolja

A kada govorimo o obrazovanju, vrijedi podsjetiti kako su upravo na posljednjoj sjednici Skupštine županije usvojena tri iznimno značajna zakonska prijedloga koje se smatra temeljem za trasiranje puta prema kurikularnoj reformi

Dobra demografska slika koja se ogleda u činjenici da je jedina županija s pozitivnim prirodnim prirastom, ali i jedina administrativna cjelina u okružju koja se može pohvaliti takvim podatkom, temelj je kojim Zapadnohercegovačka županija može lako utvrditi kako mjere koje donosi i provodi itekako imaju rezultata, piše Večernji list BiH.

Reforme

A korak dalje nameće se sam od sebe te ova županija ozbiljnim koracima kreće i u svojevrsnu transformaciju obrazovanja, uvažavajući brojne trendove, ali i veći broj djece mlađe dobi. Kako nam je potvrdio županijski premijer Predrag Čović, postoje misao i plan da se krene u svojevrsnu prenamjenu niza društvenih objekata, među ostalim i škola koje su uslijed nekih prijašnjih trendova ostale bez učenika, u vrtiće. To bi, naravno, osiguralo dostupnost objekata djeci vrtićke dobi, a što bi, zapravo, u velikoj mjeri riješilo izazove s kojima se neke druge lokalne zajednice, ne samo u BiH već i u okružju, susreću kada je riječ o dostupnosti vrtića. Drugi dio aktivnosti koje bi se provodile odnosio bi se, potvrdio je Čović, na osiguravanje prostora za produženi boravak djeci školske dobi, a to bi svakako značilo mnogo uzimajući u obzir sve bolju gospodarsku situaciju u županiji koja rezultira i sve većim brojem zaposlenih osoba, odnosno roditelja. Oni bi u tom slučaju riješili veliki dio izazova s kojima se trenutačno suočavaju zbog radnog vremena.

A kada govorimo o obrazovanju, vrijedi podsjetiti kako su upravo na posljednjoj sjednici Skupštine županije usvojene tri iznimno značajne zakonske izmjene koje se smatraju temeljem za trasiranje puta prema kurikularnoj reformi.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Zapadnohercegovačkoj županiji, prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi, kao i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjoj školi dobili su podršku zastupnika, čime je otvoren put za realizaciju ove iznimno značajne zadaće o kojoj u konačnici ovisi i način suočavanja s izazovima koje donose česte promjene u sferi obrazovanja. Također je jednoglasno usvojen zaključak kojim se Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta do kraja sljedeće školske godine obvezuje donijeti zakon o osnovnom obrazovanju odnosno zakon o srednjoškolskom obrazovanju.

Naravno, nije nevažno navesti i kako u ovoj županiji već prakticiraju određeni oblik dvojnog obrazovanja, na što se gleda kao na budućnost kojoj će se i druge sredine morati prilagoditi, pa je tako Tehnološki park u Posušju priznat od županijskog resornog ministarstva te se kao takav upisuje u radnu knjižicu.

Dobri ekonomski pokazatelji svakako su jedan od razloga i demografskog oporavka županije, no važnu ulogu svakako imaju i zakonska rješenja kojima ZHŽ podupire obitelji kroz tri temeljna stupa.

U prvom redu tu je Zakon o zaštiti obitelji s djecom, a koji u fokusu ima demografsku mjeru uslijed koje svako treće, četvrto i iduće dijete do sedme godine života prima mjesečni iznos od 500 KM. Koliko navedena mjera ima smisla, pokazuje i usporedba podataka s početka godine s onima najsvježijima, pa je tako ministrica financija i dopredsjednica Vlade ZHŽ-a Blagica Leko potvrdila kako je u siječnju 2024. godine za obitelji s troje i više djece iz županijskog proračuna isplaćeno 910.500 KM, dok je u svibnju taj iznos porastao na 931.000 maraka. Inače, navedeni zakon primjenjuje se od listopada 2022. godine, a do sada je iz proračuna ZHŽ-a obiteljima s troje i više djece isplaćeno ukupno 17,439.000 KM. U ovoj godini plan je isplatiti 10,600.000 KM, no ostavljena je mogućnost korekcije kroz izmjene proračuna županije ako broj djece bude veći. Drugu kategoriju potpore moguće je pronaći kroz odluku o utvrđivanju visine jednokratne novčane potpore za opremu novorođenog djeteta majci koja nije u radnom odnosu i koja iznosi 500 KM, kao i jednokratnu novčanu potporu za opremu novorođenog djeteta majci koja je u radnom odnosu, a koja iznosi 300 KM. U konačnici, treći oblik podrške je potpora majci koja nije u radnom odnosu, a ona se u ovoj županiji isplaćuje tijekom 12 mjeseci u mjesečnom iznosu od 350 KM.

Ekonomija

Osim izravnih mjera, poboljšanju demografske situacije pridonosi i ekonomsko osnaživanje županije, što je posljedica dobro uhodanih mjera, produktivnog odnosa na relaciji administracija – poslovna zajednica, kao i tradicionalno uspješnog izvozno orijentiranog sektora koji donosi novu, dodanu vrijednost ukupnim gospodarskim kretanjima u županiji. Podatke je svakako moguće izvući i kroz registriranu potrošnju putem fiskalnih uređaja, koja na jasan način govori o snažnoj ekonomskoj aktivnosti stanovništva zapada Hercegovine.

Izvor:Večernji list.ba

spot_img