26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHSladić otkrio: Hoće li BiH ponovo biti na udaru toplotnog vala

Sladić otkrio: Hoće li BiH ponovo biti na udaru toplotnog vala

Signali u trećoj sedmici jula nisu previše izraženi

Vlažna i nestabilna zračna masa, od 25. juna do 1. jula, koja kruži u sklopu visinske ciklone nad područjem Italije, utječe na vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, uvjetujući pljuskove i grmljavinu koji su mjestimično praćeni lokalnom pojavom grada. Ovo je za „Avaz“ kazao meteorolog Nedim Sladić.

Smanjenje padavina

– Njeno premještanje preko naše zemlje prognozira se sredinom tekuće sedmice, odmičući dalje na sjeveroistok, gdje će se popuniti. Sjeverno i sjeverozapadno visinsko strujanje će se nakratko uspostaviti u četvrtak, kada će se vjerovatnoća od lokalne pojave grmljavinskih nepogoda smanjiti u cijeloj zemlji – kazao je Sladić.

Zapadnije od nas, dodaje, jača utjecaj grebena koji će se prolazno osom pružiti i preko naših krajeva donoseći stabilizaciju vremenskih prilika te dotok vrućeg zraka sa sjevera Afrike, uz temperature zraka većinom od 31 do 37 stepeni.

– Iako se prognoziraju visoke temperature, vjerovatnoća za pojavu toplotnog vala do 1. jula za sada je vrlo niska. Prosječan signal, u pogledu temperatura zraka i padavina, favorizira se u većem dijelu regije, uključujući BiH, uz promjenjive vremenske prilike, pogotovo od 2. do 5. jula – kazao je Sladić.

Visinsko strujanje

Signali u trećoj sedmici jula nisu previše izraženi, što je očekivano na duže staze te je u ovoj fazi poželjno prognozu tumačiti orijentaciono. Izgledniji je pojačan utjecaj s Atlantika, što bi, uz jugozapadno visinsko strujanje, ponovo vratilo natprosječnost temperatura zraka nad jugoistokom Evrope, a time raste i vjerovatnoća za uspostavu toplotnog vala, i to u drugoj polovini jula.

U našoj zemlji do kraja ove sedmice očekuje se nestabilno vrijeme uz kišu, pljuskove i grmljavinu.

Izvor: Avaz

spot_img