26.8 C
Travnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHOd srpnja veći iznos subvencija za boravak u privatnim vrtićima

Od srpnja veći iznos subvencija za boravak u privatnim vrtićima

Iznos jedinstvene mjere subvencija za roditelje čija djeca idu u privatne vrtiće od sljedećeg mjeseca povećava se sa 60 na 100 KM, a od kolovoza na 150 KM za prvo dijete, dok će za drugo dijete iz obitelji subvencija iznositi 200 KM.

Kazala je ovo glasnogovornica banjolučke Gradske uprave Adriana Basara, koja je naglasila kako je krajnji cilj ove mjere, jedinstvene u RS-u, da izjednače cijene u javnim i privatnim vrtićima, što je važna pronatalitetna mjera.

– Osim toga, do jeseni ćemo povećati kapacitet vrtića i dobiti 500 novih mjesta za banjolučke mališane. Kroz ovu, ali i brojne druge mjere, želimo i roditeljima i djeci omogućiti kvalitetniju i ljepšu svakodnevicu jer ulaganje u djecu i mlade ljude je ulaganje u budućnost – kazala je ona, piše Glas Srpske.

Iskoristila je i priliku da pozove roditelje djece koja idu u privatne vrtiće da potpišu ugovore za subvencije u Odjelu za društvene djelatnosti. Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković predstavio je nove mjere do konačnog izjednačavanja cijena između privatnih i javnih vrtića te je najavio da će od srpnja biti povećane subvencije za privatne vrtiće, ali da će uskoro na raspolaganju biti i 500 novih mjesta u javnim vrtićima.

Također, zbog poskupljenja pojedinih privatnih predškolskih ustanova, konkretno vrtića “Zvjezdica”, gradonačelnik je istaknuo da Grad neće tolerirati uvjetovanja, kao ni zloupotrebu podrške koju Grad izdvaja za roditelje čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove, i tom prilikom istaknuo da će Grad biti na strani roditelja.

– Grad i dalje poziva roditelje da popune obrazac koji će zatim uputiti rukovodstvu ovog vrtića sa zahtjevom za potvrdu da će cijena od 1. listopada biti smanjena na 380 KM umjesto 450 KM.

Ako ovaj vrtić odbije ovakav zahtjev, Grad će za to dijete jamčiti mjesto u javnom vrtiću – istaknuo je ranije gradonačelnik.

Izvor: Vecernji

spot_img