22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHJesu li pojačane kontrole smanjile "crno tržište" duvana i duvanskih prerađevina u...

Jesu li pojačane kontrole smanjile “crno tržište” duvana i duvanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini?

Pojačane kontrole od Uprave za indirektno oporezivanje i ostalih agencija za provođenje zakona, drastično su smanjile “crno tržište” duvana i duvanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini. Vrijednost oduzetog duvana i cigareta u posljednjih pet godina je oko 12 i po miliona maraka. Svođenjem crnog tržišta na prihvatljiv nivo, u ovoj godini se očekuju rekordni prihodi od akciza, koji bi prvi put trebali premašiti milijardu maraka.

Zatvaranje Luke Bar u Crnoj Gori, koja je bila glavni snabdjevač ilegalnim cigaretama cijele regije, intenziviranje akcija u kojima je, osim cigareta zaplijenjeno i nekoliko mašina za njihovo pripremanje i pakovanje, uticali su da se razlika između cijena duvana i duvanskih prerađevina koje se prometuju na legalnom i ilegalnom tržištu gotovo istopila.

SAŠA GRABOVAC, Udruženje ekonomista SWOT

“Što je manja razlika između cijena u legalnim kanalima distribucije i onih u crnim, sivim kanalima, motivacija za osobe koje se bave takvom vrstom nelegalnog posla, nelegalnom trgovinom, između ostalog duvana i duvanskih proizvoda, jednostavno ukoliko je ta razlika mala i motiv se smanjuje.”

Evidentno smanjenje “crnog tržišta” najbolje ilustruje podatak o broju izdatih akciznih markica na duvan i duvanske prerađevine.

“2020. godine Uprava je izdala 171 milion akciznih markica za obilježavanje duvana i duvanskih prerađevina, a u 2023-oj 270 miliona markica, što je rast od 57 procenata. Rast broja izdanih akciznih markica nastavljen je i u ovoj godini”, saopćili su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Povećanje broja izdatih akciznih markica ustvari je prebacivanje značajnog dijela “crnog tržišta” u legalne tokove. Naravno, to prati i rast prihoda od akciza.

RATKO KOVAČEVIĆ, Uprava za indirektno oporezivanje BiH

“U ovoj 2024. godini očekujemo da ćemo prvi puta premašiti cifru od milijardu KM samo po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine. Zaista je riječ o značajnim prihodima, jer reći ću da se iz tih prihoda finansiraju svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini.”

Crno tržište se smanjilo, ali nije nestalo. Smanjen je dotok, a tim i prodaja cigareta bez akcizne markice, ali zato cvjeta prodaja ilegalnog duvana i cigareta, koje se istim tim duvanom pune u tube, a koji se mogu kupiti gotovo na svakom ćošku.

ZINAIDA BABOVIĆ, menadžerica korporativnih poslova i komunikacija u JTI

“U svim gradovima možete naći po pijacama, po ulicama, prodavače koji prodaju rezani duvan čiji se izvor nažalost ne zna, i naravno cigarete tube koje su punjene rezanim duvanom.”

ZORAN ĐOKIĆ, menadžer za borbu protiv nelegalne trgovine duvanskim proizvodima za Zapadni Balkan

“Tube ne služe ničemu osim da se napravi cigareta, a te tube se nažalost uvoze nekontrolisano i ogromna količina ih je na tržištu i nisu adekvatno oporezovane. To je faktički cigareta u dijelovima. Drugi element je duvan.”

Do unazad nekoliko godina, duvansko “crno tržište” činilo je pola ukupnog tržišta, najviše zahvaljujući pogrešnoj akciznoj politici zbog koje smo imali najskuplje cigarete u Evropi, u odnosu na standard građana. Ova politika dovela je do propasti domaće duvanske industrije, cvjetanja crnog tržišta zbog kojeg je najmanje pola milijarde maraka godišnje, umjesto u državnom budžetu, završavalo u privatnim džepovima.

Izvor: BHRT

spot_img