19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaHuti u Adensom zaljevu u posljednja 24 sata pogodili čak dva broda

Huti u Adensom zaljevu u posljednja 24 sata pogodili čak dva broda

Jemenski Huti oštetili su dva komercijalna broda u raketnim napadima u Adenskom zaljevu u posljednja 24 sata, saopćila je Centralna komanda SAD-a.

Huti su pogodili Tavvishi, kontejnerski brod pod liberijskom zastavom i u vlasništvu Švicarske, protubrodskim balističkim projektilom, kaže CENTCOM.

Brod je oštećen, ali nema povrijeđenih članova posade, navela je američka centralna komanda.

Dvije rakete koje su ispalili Huti pogodile su Norderney, teretni brod u njemačkom vlasništvu koji je plovio pod zastavama Antigve i Barbadosa, kaže CENTCOM. Taj je brod pretrpio štetu, no niko od posade nije povrijeđen te je brod nastavio svoje putovanje.

Hutiji su prethodno rekli da su pogodili Tavvishi i Norderney i tvrdili da su potonji zapalili.

MSC Ship Management je upravitelj broda Tavvishi, prema podacima LSEG-a. Reuters ne može odmah kontaktirati kompaniju za komentar. Sunship Schiffahrtskontor, upravitelj Norderneya prema LSEG-u, također nije dostupan za komentar.

CENTCOM kaže da su njegove snage također uništile zračni sistem bez posade iznad Adenskog zaljeva, kao i dvije krstareće rakete za kopneni napad i jedan lanser projektila u područjima pod kontrolom Huta u Jemenu.

Huti koji kontrolišu glavni grad Jemena i veći dio naseljene teritorije napade kako tvrde izvode u cilju podrške Palestincima i nanošenju štete izraelskoj privredi. U više navrata su tvrdili da neće napadati neutralne brodove i brodove koji ne idu ka Izraelu.

Izvor: klix

spot_img