22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaHaotične scene iz Austrije: Voda nosila automobile, oštetila kuće i uništila biračka...

Haotične scene iz Austrije: Voda nosila automobile, oštetila kuće i uništila biračka mjesta

Nakon jakog nevremena u dijelovima Austrije, pojedina biračka mjesta za izbore za Evropski parlament bila su nedostupna ili ih je jako nevrijeme uništilo.

To je bio slučaj s biračkim mjestima u južnoj pokrajini Štajerskoj, tačnije u selu Deutschfeistritzu s oko 4000 stanovnika sjeverno od Graza, rekle su vlasti novinskoj agenciji APA u nedjelju ujutro.

Vlasti su vrlo brzo reagovale i premjestile pogođena biračka mjesta, navodi se u izvještaju APA-e. Prema vlastima, ne očekuje se da će to uticati na izbore.

U općinama su postavljeni natpisi gdje se nalaze nova biračka mjesta, a dužnosnici su u velikoj mjeri objavili promjene putem društvenih medija, objavljeno je.

Jako nevrijeme pogodilo je u subotu navečer regiju Štajerske. Bujične poplave oštetile su kuće i odnijele automobile, prenosi Hina.

Rijeka Übelbach izlila se iz korita nakon obilnih padalina, a meteorolozi su izvijestili da je u kratkom razdoblju u regiji palo više od 100 milimetara kiše.

Odron blata pogodio je autocestu kod Graza, koja je zbog gomile zemlje i smeća zatvorena u oba smjera.

Snažni vjetrovi uzrokovali su i pad brojnih stabala na ceste, što je dovelo do zatvaranja nekoliko cesta, rekao je u nedjelju glasnogovornik policije.

Vatrogasne jedinice angažirane su u velikom broju kako bi otklonile štetu, s više od 800 operacija povezanih s olujom samo oko Graza, saopćio je list Kleine Zeitung.

Starački dom u Neudauu u Štajerskoj evakuisan je jer je bio pod vodom. Glasnogovornik civilne zaštite rekao je za APA da je “ukupno 40 ljudi prebačeno na sigurno”.

Dok se vrijeme isprva smirilo u nedjelju, meteorolozi su upozorili na moguće nove grmljavinske oluje tokom dana, posebno u regiji zapadnog Tirola.

Izvor: Klix

spot_img