27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHBh.udruženje u Danskoj o milionskoj prevari: Bili smo suviše naivni

Bh.udruženje u Danskoj o milionskoj prevari: Bili smo suviše naivni

KOPENHAGEN – Azmir Salihović, blagajnik bh. udruženja koje je prevarila Amira Smajić priznaje da je udruženje u jednom momentu bilo naivno kada im se ona obratila i ponudila pomoć.

Naime, u razgovoru za danske medije, Salihović kaže da su joj vjerovali jer je ona i sama bila izbjeglica iz BiH i vjerovali su da je ona jedna od njih. Njen otac je bio ugledan član bh. zajednice i nije bilo razloga da posumnjaju u nju.

Ali, sada kaže da je  uvjeren da je prevara počela još na tom prvom sastanku, 2018. godine.

Salihović kaže da se Smajićeva pojavila na generalnoj skupštini udruženja rekavši da ima rješenje za njihov probleme. Naime, u tom momentu je račun udruženja bio blokiran i ona se ponudila da im pomogne tako što će im otvoriti novi račun.

„Učinila je sve da pridobije naše povjerenje. Na sviju je ostavila dobar utisak. Čak je na skupštinu došla pokrivena maramom, iako mnoge naše žene ovdje ne nose maramu“, kaže Salihović, dodajući da je sve ovo bio jedan performans.

Nakon toga zapravo nastaje problem. Naime, umjesto otvaranja novog računa u Nordfyns Bank, ona zapravo daje svoj broj računa.  

Prevara je izvršena tako što su dva njena računa preimenovana, a sebi je prebacila 1.2 miliona kruna.

„Sada se osjećamo tako iskorišteno“, rekao je Salihović.

On dodaje da je Smajićevu u tom periodu bilo vrlo teško kontaktirati. Naime, ona je stalno imala neke izgovore. Prvo je govorila da joj je otac bolestan, pa da je izgubila telefon u BiH.

Tada je udruženje odlučilo da direktno kontaktira banku koja im je odgovorila da udruženje nikada nije bilo njihov klijent. Tada je banka i potvrdila da su sporne uplate prebačene na lične račune Amire Smajić.

Tada, novembra, 2019. godine udruženje je odlučilo da cijeli slučaj prijavi policiji.

Nakon prijave, udruženje je odlučilo da i nju lično obavijesti da je prijavljena policiji i tada su joj se prvi put direktno suprostavili. Prema Salihovićevim riječima, ona je počela da plače i rekla je da je bila prinuđena na to. Kaže da je bila na ivici da izgubi sve. Salihović kaže da ni danas ne vjeruje u njenu priču.

Ona je avgusta 2021. osuđena zbog prevare i naloženo joj je da udruženju vrati novac, tj. 1,2 milion kruna, ali i još dodanih 200.000 na ime kamate i sudskih troškova.

Izvor: Nezavosne

spot_img