19.7 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHNišta od minimalca od 1000 KM ove godine!?

Ništa od minimalca od 1000 KM ove godine!?

Reforma fiskalnih zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i dalje je na čekanju, što znači da u ovoj godini od minimalne plaće u iznosu od 1000 maraka definitivno neće biti ništa, piše klix.ba.

Upit u kojoj je fazi izrada seta fiskalnih zakona Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputio je i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Čavalić.

U odgovoru koji mu je stigao navodi se da Federalno ministarstvo financija aktivno radi na izradi prijedloga novih zakonskih rješenja iz oblasti doprinosa i poreza na dohodak.

– S obzirom na to da je riječ o sistemskim zakonima koji će imati značajan utjecaj te da je stoga izrada vrlo složen proces, informiramo vas da ćemo ih odmah nakon razmatranja na Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputiti prema Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine – navodi se u odgovoru koji je dobio Čavalić.

On je krajem ožujka uputio inicijativu da se uredba Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o isplati pomoći od poslodavaca produlji do usvajanja fiskalnih zakona.

javascript:false

Prema važećoj uredbi, poslodavci u Federaciji BiH radnicima mogu isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu do 2520 konvertibilnih maraka bez oporezivanja. Rok važenja ove uredbe istječe krajem lipnja. Ostaje za vidjeti hoće li ova opcija za poslodavce biti omogućena i prije.

Treba napomenuti da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine krajem 2023. godine najavljivala da je pripremljen set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje i povećati životni standard građana.

Izvor:Večernji list

spot_img