22.5 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisMcDonald's izgubio spor vijeka: Veliki udarac za giganta brze hrane

McDonald’s izgubio spor vijeka: Veliki udarac za giganta brze hrane

Lanac brze hrane Mekdonalds naime, nema pravo da koristi termin “Big Mek” za proizvode od živine, nakon što ga nije koristio za njih pet uzastopnih godina, saopštio je evropski sud, u djelimičnoj pobjedi irskog rivala Supermaka u dugotrajnom sporu o žigovima.

Presuda Opšteg suda sa sjedištem u Luksemburgu bila je usredsređena na pokušaj Supermaka 2017. godine da opozove Mekdonaldsovu upotrebu imena Big Mac, koji je američka kompanija registrovala 1996. godine za proizvode od mesa i živine i usluge koje se pružaju u restoranima.

Kancelarija Evropske unije za intelektualnu svojinu (EUIPO) odbacila je zahtjev Supermaka za opoziv i potvrdila da Mekdonalds koristi termin za sendviče sa mesom i piletinom, što je navelo irsku kompaniju da ospori odluku prenosi Rojters.

Supermak, koji je otvorio svoje prve restorane u Golveju 1978. godine, prodaje govedinu i pileće hamburgere, kao i pržene pileće nagetse i sendviče. Opšti sud je odbacio argumente Mekdonaldsa i delimično poništio i preinačio odluku EUIPO-a.

“Mekdonalds gubi zaštitni znak EU Big Mac u pogledu živinskih proizvoda”, presudile su sudije.

“Mekdonalds nije implementirao istinsku upotrebu u kontinuiranom periodu od pet godina u Evropskoj uniji u vezi sa određenim proizvodima i uslugama”, dodali su, prenosi Blic.

spot_img