27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisNajmoćniji i najveći brod Jadrolinije od sutra je u pogonu: "Dalmacija" plovi...

Najmoćniji i najveći brod Jadrolinije od sutra je u pogonu: “Dalmacija” plovi od Dubrovnika do Barija

Najveći brod u historiji kompanije Jadrolinija pod nazivom “Dalmacija” od sutra će i zvanično biti u pogonu za sve one koji budu namjeravali putovati na relaciji Dubrovnik – Bari.

Najmoćniji i najveći brod Jadrolinije u subotu je isplovio iz Brodogradilišta “Viktor Lenac”, a u nedjelju u jutarnjim satima uplovio je u Dubrovnik. Već od sutra, “Dalmacija” bi trebala započeti i svoju prvu komercijalnu plovidbu prema italijanskoj luci Bari.

Brod je dug 134 metra, ima sedam paluba te kapacitet prijevoza 1.800 putnika i 350 vozila. Prema pisanju medija u Hrvatskoj, “Dalmacija” bi trebala odrađivati čak deset putovanja sedmično između Dubrovnika i Barija.

“Dalmacija će putnicima nuditi dva restorana, dva bara, igraonicu za najmlađe i otvorene palube. Prve dvije palube čine garažni prostor dok su na trećoj palubi smješteni restorani ‘Dalmacija’ i ‘Olive’ te Sky bar, a tu je i kutak za djecu Kids Corner by Barba te Souvenirs & Gift Shop. Dvije palube na brodu su otvorenog tipa, sedma i četvrta, a upravo je na potonjoj smješten i Grill bar s ponudom roštilja, koktela i sladoleda dok je peta paluba osmišljena kao Lounge& Business zona, gdje bi putnici, koji to žele, trebali imati više mira i privatnosti”, piše riječki Novi list.

Podsjetimo, riječ je o brodu koji je donedavno nosio ime “Oslofjord”, a izgrađen je 1993. godine u norveškom brodogradilištu Fosen Mekaniske Verksteder AS, zatim 2014. godine rekonstruiran u STX-u u Finskoj prema projektu OSK designa koji radi za vodeće svjetske brodarske kompanije.

Ova investicija Jadroliniju je koštala ukupno 18 miliona eura. Ono što je zanimljivo, brod “Dalmacija” zapravo će nastaviti dugu tradiciju međunarodnih linija. Naime, “Dalmacija” je bio brod koji je izgrađen 1965. godine te je povezivao tadašnju Jugoslaviju s lukama s područja cijelog Mediterana.

spot_img