15.6 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiMaslinovo ulje usporava staračku demenciju

Maslinovo ulje usporava staračku demenciju

Veći unos maslinovog ulja povezan je sa manjim rizikom od smrtnosti uzrokovane demencijom, rezultati su studije objavljene u časopisu JAMA Netvork Open.

Istraživači su koristili podatke iz dva velika prethodna istraživanja u Sjedinjenim Državama – Studije zdravlja medicinskih sestara i Studije o praćenju zdravstvenih radnika.

S uljem i kvalitetnija ishrana

U studiji je učestvovalo ukupno 92.383 osobe, 65 odsto su činile žene, a prosječna starost je bila 56 godina. Istraživači su sproveli 28-godišnje praćenje, a tokom tog perioda dogodilo se ukupno 37.649 smrtnih slučajeva i 4.751 smrtnih slučajeva povezanih sa demencijom.

Na početku studije, srednja potrošnja maslinovog ulja bila je 1,3 grama dnevno. U poređenju sa onima koji nikada nisu koristili maslinovo ulje ili su to činili manje od jednom mjesečno, učesnici sa većom potrošnjom maslinovog ulja (većom od sedam grama dnevno) na početku studije: imali su veći kalorijski unos, ali ne i veću tjelesnu težinu, kvalitetnije su se hranili, konzumirali više alkohola, bili su fizički aktivniji i manje su pušili.

Prijatelj mozga

Sve u svemu, istraživači su otkrili da je konzumiranje najmanje sedam grama maslinovog ulja svaki dan povezano sa 28 odsto manjim rizikom od smrti uzrokovane demencijom.

“Ova studija je zanimljiva i ima vrlo ima smisla, jer imamo mnogo istraživanja koje povezuju mononezasićene masti sa zdravljem mozga i kognitivnim sposobnostima”, rekla je Karolin Tomason, dijetetičar iz Vašingtona, koja nije bila uključena u studiju, prenosi “Kurir“.

spot_img